Tartu maraton: Tartu Postimehe reporterid vahendavad infot ja muljeid raja kõrvalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu 43. maratoni võitjad. Keskel Eldar Rönning (Norra), vasakul Audun Laugaland (Norra) ning paremal Martti Himma (Tartu maakond).
Tartu 43. maratoni võitjad. Keskel Eldar Rönning (Norra), vasakul Audun Laugaland (Norra) ning paremal Martti Himma (Tartu maakond). Foto: Kristjan Teedema

Tehvandi suusastaadionilt sai alguse arvult 43. Tartu maraton, mille läbimine on paljude spordisõprade jaoks auasi. Rajalt jagab lugejatele muljeid ka Tartu Postimees.

Kell 12.37 paiku jõuab lõpujoonele kiireim Postimehe esindaja maratonirajal, ajakirjanik Priit Pullerits.

Kell 12.30 anti Arula teeristist start 31 km sõidule. Lühemale distantsile pani end kirja 1350 suusatajat. Esimeseks tutvuse tegemiseks maratoniga on see distants kindlasti sobivam kui täispikk sõit.

Tartu maratoni esialgne paremusjärjestus:
1. Roenning, Eldar (Norra) 2:43:41
2. Laugaland, Audun (Norra) 2:43:57
3. Himma, Martti (Tartu maakond) 2:48:41
4. Hammer, Martin (Norra) 2:48:43
5. Kärp, Algo (Harju maakond) 2:48:52
6. Ivanou, Aliaksei (Valgevene)     2:50:51.

Naistest tuli esimesena üle lõpujoone Tatjana Mannima. Aeg 3:10:00.

Parima eestlasena lõpetas Martti Himma. Viimastel kilomeetritel käis kassi-hiire mäng. Kolmas koht tuli võimsate paaristõugetega lõpusirgel. Võitjale kaotas ta 4:59.

Ajaga 2:43:40 on võitja Eldar Rönning. 16 sekundit hiljem jõuab üle lõpujoone teine norrakas Audun Laugaland.

Foto: Kristjan Teedema



Eelviimasel kilomeetril (kell 11.42) Eldar Rönning ühtäkki kiirendas. Audun Laugaland ei suutnud sellele spurdile enam vastata. Vahe kasvas kiiresti 50 meetrini. Võitja on ilmselt selge.

Viimastel kilomeetritel ei anna norrakad tempos järgi. Vahetustega jagavad nad tempotegemist. Jälitajad on vaateväljast kadunud. Kaotus on juba üle kahe minuti. Peamiselt suusatatakse lõpuosas klassikajälje vahelisel alal. Öösel lõõtsunud kirdetuul pani lund veidi liikuma ning suusajälgede põhi pole ilmselt nii libe kui jälgede vaheline ala.

Kell 11.17 jõuab Palu teeninduspunkti maratoni naiste arvestuse liider Tatjana Mannima. Samal ajal hakkavad kaks liidrit (Eldar Rönning ja Audun Laugaland) jõudma Hellenurmele, raja 53,5. kilomeetril.

Kella 11.01 paiku läbisid liidrid Palu teeninduspunkti raja 46,6. kilomeetril. Liider norrakas Eldar Rönning. Tema järel Audun Laugaland. Kaks esimest vajutavad nüüd päris vägevalt keppidele ja kuuikust järgi jäänud nelik püüab liidred paarkümmend meetrit tagapool.

Neid omakorda jälitav kuuik, kuhu kuulub ka tartlane Vahur Teppan, on jäänud juba enam kui viie minuti kaugusele. Liidritele nad enam kandadele astuda ei suuda, sest erilisi tõuse raja viimases lõigus oodata ei ole. Pigem tuleb tugevate paaristõugetega hoogu anda nii palju kui kellelgi jaksu on jäänud.

Foto: Kristjan Teedema

Kella 10.21 paiku on liidritel pea pool distantsist juba sõidetud. Kuutse teeninduspunktis (32 km) on jälitajate eest pikalt ära sõitnud kuuik, kuhu kuuluvad Eldar Rönning, Aliaksei Ivanou, Martin Hammer, Algo Kärp, Audun Laugaland ja Martti Himma.

Umbes poolteist minutit hiljem püüab liidreid üksinda soomlane Tuomas Myllykoski. temast omakorda minuti on maas viiemeheline grupp, mida veab sportlane nr 85. Samasse gruppi kuulub ka tunamullune võitja Simen Haakon Oestensen Norrast.

Samal ajal seavad vabatahtlikud abilised laudadele valmis toidupoolist ja jooke, mida liidrid ei puuduta näpuotsagagi. Neil lihtsalt pole selleks aega. Õige maraton on aga nautimine ja pikal sõidul kulub kehakinnitus toidupunktis marjaks ära.

Sirli Õun ja Silja Võsu on vabatahtlikud Otepäält. Sport meeldib mõlemale väga, kuid seekord nad ise veel rajale ei kippunud. «Oi teame, et tuttavaid on täna siin sõitmas palju, aga nad ei tea arvatavasti seda, et meie siin oleme,» ütlesid nad. Mõlemad arvavad, et maraton on suusapidu ja nad tahavad sellesse oma panuse anda.

Sõbrad Kevinid, Mattias ja Aavo Otepäält, plaanivad järgmisel aastal olla ise rajal. Täispikka maratoni läbimas? «Jah, ikka!» hüüdsid nad üheskoos. Praegu on nad suusalembesed küll, kuid sel korral vabatahtlikud. Sõbrad on rõõmuga suusatajaid ootamas, et neile söögi- ja joogipoolist pakkuda.

Kella 9.30 ajal olid peagrupist pika vahega ära sõitnud kuus meest. Tempot teeb favoriit Eldar Roenning Norrast. Grupis on ka eestlane Algo Kärp.

Foto: Kristjan Teedema



Kell 9 anti start ning suusatajad kihutasid 63 km teekonnale. Öised külmakraadid tegid raja jäiseks ja libedaks, mistõttu on oodata häid aegu. Omad lootused on ka eestlastel. Viimati jäi võit Eestisse 10 aastat tagasi, mil parim oli Raul Olle.

Foto: Kristjan Teedema

Osalejate muljeid:

Kaarel Toss on tänavu rajal juba 27. korda. «Pole saanud väga suusatada see talv, ettevalmistus jäi natukene nõrgaks,» rääkis ta. Kuigi rajal on ta juba palju olnud, siis parima aja sõitis ta välja möödunud maratonil. Tänasel üritusel läheb ta oma parimat püüdma, mis võiks jääda kolme ja poole tunni kanti. «Siin on ilm väga talvine, kui võib-olla siit finiši poole liikudes läheb natukene kevadisemaks,» rääkis ta. Toss ütles, et rajal on vaid tõusude juures raskem, maratoni teine pool on juba pisut lihtsam.

Viieteistkümnendat korda Tartu maratonil osalev Ain Parve ütles, et ajalist eesmärki tal pole, kuid ta arvas, et viie tunniga võiks lõpuni jõuda küll. Tunne oli enne starti hea, sest ta on osalenud ka eelnenud klubi Tartu Maratoni üritustel ja neist osavõtt on aidanud vormi hoida. Suusakilomeetreid on sel talvel kogunenud napid 25 ja needki jõulude paiku. «Aga pole hullu, mulle on jõudu jumalast antud.»

Ilme Roosi läks rajale neljandat korda, kuid sellest hoolimata tundis ta ühtaegu nii ärevust kui ülevust. Tema trennikaaslane Anne-Ly Viimne läks maratonirajale aga päris esimest korda. Mõlemad usuvad, et lõpuaeg võiks jääda kuue tunni kanti. «Soovin ennast tõestada, et milleks ma võimeline olen ja uhke olla siis, kui lõppu jõuan, et olen ühe suure asjaga hakkama saanud,» sõnas Viimne. Ilme Roosi lisas, et suusakilomeetreid on sel talvel kogutud vähe, kuid muud trenni on tehtud küll ning füüsis peaks olema hea.

Ummik Otepääl

Käes on taas hommik, mil tuhanded autod on sõitmas talvepealinna Otepää suunas.

Foto: Kristjan Teedema

Suur osa maratoonaritest oli kella 8.15 paiku juba Otepääl kohal. Selleks käima pandud bussid Tartust Vanemuise teatrimaja eest või vallamajade juurest lahkusid juba varavalges ning kogenumad suusasõbradki teavad, et vähemalt tund-poolteist enne starti on tark kohal olla, et jõuaks kõigega valmis. Kohapeal tehti sooja ja vaadati üle suusad. Öö jooksul tuli mõnel pool õige pisut pisut lund ning määrdevalik tuleb korraks läbi mõelda.

Paljud olid samal ajal aga alles Otepääle teel. Linna tekkis arvestatav ummik, mis ulatus Tartu poole linnast välja.

Kell 9 antakse lähe ning viimastel andmetel tõukab end keppide najal teele 4994 pikema distantsi (63 km) sõitjat. Lühemale, 31 km sõidule Arula teeristist stardib kella 12.30 paiku 1350 suusatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles