Iga Tartu vastsündinu saab sõbrapäeval papupaari

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paaripäevase Roberti ema Maria Valts proovib, kuidas ta pojale kingitud esimesed papud jalga passivad.
Paaripäevase Roberti ema Maria Valts proovib, kuidas ta pojale kingitud esimesed papud jalga passivad. Foto: Kristjan Teedema

Tänasel sõbrapäeval saavad kõik Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliiniku beebid igaüks kingituseks ühe käsitsitehtud papupaari, mis on valminud Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõudude ja üliõpilaste näppude vahel.

Juba eile viis tervishoiukõrgkooli esindus naistekliinikusse 135 paari kapukaid ning kõrgkooli haldusdirektor Ermo Kruuse ulatas esimese paari neist üle neljakilosele Robertile, kes siis oli umbes kaks päeva vana.

Roberti vanemad Maria ja Dmitri Valts ütlesid, et kuigi kõik vajalik on neil nende pere uustulnuka jaoks esialgu olemas, siis käsitsikootud papusid tõesti veel polnud ning seepärast läks kingitus neile väga korda.

Et naistekliinikusse viidud annetusest iga papupaar oli eraldi karbikeses ja karbil kuduja või heegeldaja nimi, siis tuli kohe ilmsiks, et Roberti elu esimesed papud on kudunud Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Tiina Uusma.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli kommunikatsioonijuht Jaanika Niinepuu lisas, et just Tiina Uusma oli olnud nende kõige usinam kuduja, sest 135 papupaarist on 19 paari tema kootud. Kokku oli kõrgkoolis papude meisterdajaid olnud 22, neist 13 tudengid.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli sõbrapäeva annetus sündis nii, et juba kooli jõululaadal korjati annetusi, mille eest osteti kõigepealt lõnga. Seejärel asusid käsitööoskusega inimesed papusid meisterdama. Kes hästi ei teadnud, kust otsast papude heegeldamist või kudumist alustada, need tegid läbi kiirkursused. Ning siis kooti ja heegeldati nii kaua, kuni lõnga jätkus.

Kummalisel kombel sündis ka kolm mütsi ja viis kampsunit.

Kõikide töötegijate eesmärk oligi viia kingitus lõpuks naistekliinikusse ja alates sõbrapäevast laiali jagada kõikidele sealsündinud beebidele.

Vanemämmaemand Aira Aleksejeva ütles, et igas kuus sünnib neil keskmiselt paarsada last, mõnikord vähem, mõnikord rohkem, aga kuna veebruar on poole peal, siis veebruarikuuks jätkub kapukatest kindlasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles