Peterburi pianist jätkab haruldast sarja teise kontserdiga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Laul alustas sarja «Beethoveni 32 sonaati» esimest kontserti 7. jaanuaril Tartu ülikooli aulas Ludwig van Beethoveni sonaadiga nr 1 aastast 1795.
Peeter Laul alustas sarja «Beethoveni 32 sonaati» esimest kontserti 7. jaanuaril Tartu ülikooli aulas Ludwig van Beethoveni sonaadiga nr 1 aastast 1795. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval kell 16 annab Tartu Ülikooli aulas sarja «Beethoveni 32 sonaati» teise kontserdi Peterburi pianist Peeter Laul. Tal on kavas tänavu seitsmel kontserdil esitada kõik Ludwig van Beethoveni klaverisonaadid.

Esimesel kontserdil 7. jaanuaril aulas esitas ta sonaadid nr 1, nr 6, nr 24, nr 25 ja nr 18. 14. veebruaril on kavas sonaadid nr 3, nr 8 «Pateetiline», nr 19, nr 20 ja nr 21 «Waldstein». Järgmised kontserdid on Peeter Laulu kolleegi Tanel Joametsa teatel aprillis ja mais ning ülejäänud kolm sügispoolaastal.

«Mõtlesin teha selle sarja kontserdid Peterburi filharmoonia saalis ja mu sõber Tanel Joamets korraldas mulle üllatuslikult võimaluse esitada need sonaadid ka Tartus,» ütles Peterburi klaverikunstnik enne esimest kontserti Tartu Postimehele. «Kümmet sonaati kolmekümne kahest ei ole ma varem mänginud, pean need nüüd selgeks õppima. Beethoveni sonaadid on erilisel kohal iga muusiku elus, kõikide nende esitamine on aga väga vastutusrikas asi. Seda enam, et Peterburis ei ole seda tehtud juba palju aastaid. Sarja esimese kontserdi annan ma seal viis päeva pärast tartlastele esinemist.»

Eelmine kord esitas Tartus – samuti ülikooli aulas – kõik Beethoveni 32 sonaati klaverikunstnik Lauri Väinmaa jaanuarist juunini aastal 1994.

Mitme rahvusvahelise konkursi laureaat Peeter Laul on õppinud klaverit Leningradi 9. lastemuusikakoolis, Peterburi muusikakeskkool-lütseumis ja Peterburi konservatooriumis. Tema isa on sama konservatooriumi professor Rein Laul, ema Nadežda Dolžanskaja on samuti muusikateadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles