Soovitused esimest korda Tartu maratonil osalejatele

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
41. Tartu maratoni start Otepää suusastaadionilt.
41. Tartu maratoni start Otepää suusastaadionilt. Foto: Margus Ansu

Sel pühapäeval sõidetakse järjekordne Tartu suusamaraton. Kolm maratonisõitjat jagavad soovitusi esimest korda Tartu maratonil osalejatele.

Valdek Rohtma (stardinumber 2255):

Mugavusest olen kasutanud sellist võimalust, et liigun Tartust maratoni transpordivahendiga Otepääle ja hiljem Elvast tagasi Tartusse. Tuleb küll pisut varem ärgata, aga ei pea ise sõitma, parkimise ega logistikaga pead vaevama.

Lisaks saab Tehvandil minna teise korruse kohvikusse, süüa seal hommikuputru, vahetada riided ja kenasti rahulikus tempos end valmis seada. Kuna finišis ootab lõpetajaid meeõlu, pole ka sellega probleemi, et kohe rooli ei tohi minna.

Riietuses ei ole mind alt vedanud kombinatsioon: võrksärk kõige alla, siis soe spordipesu, sealt edasi oleneb ilmast, kas suusakombinesooni alla veel üks särk või mitte. Pikematel sõitudel kannan suusavesti, sest sinna on hea mõni geel pista ja mobiiltelefon ka.

Igas punktis tuleb juua, pole vahet, kui külm või kuum jook on. Kui ei joo ja ühel hetkel viimasel kolmandikul kõik kuhjub, ei ole Elva metsade keskel midagi muud teha kui kannatada, sest suuski pole mõtet ka alt võtta.

Suusad, riietus, toitumine ja logistika määravad ära selle päeva meeldejäävuse. Seltskond on garanteeritud ja kel suusakilomeetreid vähevõitu, peaks rohkem rõhku panema rahulikumale liikumisele ja nautimisele.

Need, kes tahavad naabrist paremad olla ja võimalikult ees oma stardirühmas startida, peaksid varakult suusakoridori sisenema, suusad maha asetama ja/või ise sinna jääma. Samas võib oodates tuule käes jahe hakata, aga rajale minekuks pole mõtet end väga soojalt riidesse panna, sest paari kilomeetri pärast on soe ja kui palav hakkab, on kehv 63 kilomeetrit sõita. Selleks puhuks kasutatakse kas mõnd vana särki, fliisjakki, pluusi või ka suurt prügikotti, millesse on pea ja käte jaoks augud tehtud. Need võetakse seljast enne starti ja visatakse stardikoridori kõrvale.

Priit Pullerits (stardinumber 322):

Mine maratonieelsel õhtul varakult magama – ära vahi «Eesti laulu» saadet! –, et ärkaksid maratonihommikul värske ja puhanuna.

Kindlasti söö hommikul korralikult, kuigi varakult ei pruugi suurt isu olla. Isu aitab tekitada kümneminutiline kiire jalutuskäik pärast ärkamist.

Jõua Otepääle vähemalt tund enne starti, et saaksid parklast rahulikult stardialasse minna, kemmergus käia ja pisut sooja teha ning riidekoti ära anda.

Kui tahad oma rühmas head stardikohta, mine oma stardirühma väravasse juba kell 8.25 ehk viis minutit enne stardiväravate avamist.

Ära kõhkle kaasvõistlejaid korrale kutsumast ja manitsemast, kui tunned, et mõni neist käitub stardirüsinas või rajal teisi ohustavalt.

Ära mine rajale tuliuute suusasaabaste või kinnastega, sest need võivad käed-jalad veriseks hõõruda.

Hinda oma jõuvarusid ja treenitust kaine mõistusega ning ära mine algul teiste hurraaga mõtlematult kaasa – distants on ju hirmus pikk.

Joo ja söö igas toitlustuspunktis. Võta vähemalt kaks topsi jooki, sest topsid on poolenisti täidetud ning ilmselt loksub liikumise pealt osa nende sisust nagunii maha.

Võta kõhukotiga rajale kaasa energiageele ning tarbi neid juba alates esimesest TPst.

Kui suusad ei pea või ei libise, lase need TPs uuesti määrida. Need minutid, mida seal kaotad, teed paremaks saanud suuskadega igal juhul tagasi.

Ära kasuta mingil juhul uisutehnikat, sest rajal on tehnikakontrollid, kes jälgivad klassikalise sõiduviisi kasutamist ning diskvalifitseerivad kõik «uisutajad».

Kui jaks kipub lõppema, võta TPs suusad alt, puhka ja kinnita kõhtu.

Pärast finišeerimist vaheta kiirest riietustelgis riided, seejärel joo palju ning kinnita kõhtu. Ära jää lageda taeva alla külmetama, sest elu läheb ka pärast maratoni edasi.

Mikk Medijainen (stardinumber 615):

Otepääle jõudmist peaks arvestama tubli ajavaruga, mõnel varasemal korral on tekkinud ummikud ja siis on reaalne võimalus starti hilineda. Mind pole see võimalus enamasti hirmutanud, kuid kui minna koha peale sõitma, on mõistlik suusad stardikoridori ära viia esimesel võimalusel, muidu tuleb startida oma stardirühma tagumisest otsast. Kui enne seda tahad veel suuski proovida, siis peakski küllalt vara kohal olema.

Suuskade ettevalmistus tuleks üldiselt lõpetada eelmisel õhtul, hommikul on alati niigi palju tegemist.

Suuski tuleks Otepääl enne starti proovida, seda eriti siis, kui olud on keerulisemad (ilm nulli ümber, värske lume võimalus), vajaduse korral saab siis veel kiiresti midagi päästa. Kui alles Nüpli järve ääres avastada, et suusad grammigi ei pea, on ülejäänud tee paras katsumus.

Tuleb arvestada ilmaga ja riietuda kihiliselt. Mõistlik riietus on enamasti selline, et lihtsalt paigal seista on sellega külm. Mulle endale oligi esimesel paaril korral probleemiks liiga soojalt riietumine. Enamikule lõpetajatest ei ole Tartu maraton mingi matk: sõidetakse suhteliselt hoogsalt ja keha läheb ruttu soojaks.

Kui riietuda liiga paksult, kaotab keha higistades väärtuslikke veevarusid, ning kui higistad nii palju, et riided saavad märjaks, võib hiljem hoopis külm hakata. Mul on lihtne reegel selline: kui stardis seistes on hea soe, siis on liiga palju riideid seljas.

Viimased soojendusriided võikski stardis ära võtta võimalikult viimasel hetkel, siis ei jõua enne starti veel päris külm hakata.

Tavaliselt on erinevalt jooksmisest suusatada võimalik üsna täis kõhuga, seetõttu peaks hommikul korralikult sööma. Samuti on mõistlik eelmisel paaril päeval süsivesikurikka toiduga mitte piiri pidada.

Teeninduspunktides söömine kulutab väärtuslikku aega, kuid natuke tasub ka seal tahkemat toitu kaasa haarata, kasvõi paari banaanitüki jagu.

Rajale tasub igal juhul kaasa võtta paar energiageeli, mida distantsi teises pooles võib väga vaja minna.

Söömine rajal on individuaalne, jooma aga peavad ilmselt kõik osavõtjad. Joomisega tuleb algust teha juba esimeses punktis, nii on võimalik vedelikupuudust ennetada. Olen ise ühel aastal võtnud joogivöö kaasa, kuid üldiselt ei ole sel lisaraskusel suurt mõtet, sest joogipunkte on piisavalt tihedalt.

Varem või hiljem tuleb raske enesetunne ja tahtmine katkestada. Kui see tuleb 10 kilomeetrit enne lõppu, on kõik hästi ning peab lõpuni vastu. Kui aga tunne tuleb enne Peebu TPd, siis tuleb midagi ette võtta, näiteks sõidutempot vähendada ning rohkem süüa ja juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles