Uued paekarjäärid tulevad visalt

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eeva Kaun

Mitu aastat Jõgevamaale Puurmani ja Põltsamaa valda kavandatud paekarjäärid tänavu kindlasti kaevandusluba ei saa, kuid Põltsamaa valla Pudivere karjääri rajaja loodab alustada killustikutootmist tuleval aastal.


Pudiverre kaevandusluba taotleva firma Kiirkandur arengu- ja müügijuht Kalev Ollo ütles, et karjääri avamine järgmisel aastal on võimalik, kui hiljuti Põltsamaa vallavolikogus vastu võetud kaevanduse detailplaneeringut kuu jooksul keegi ei vaidlusta.

«Kuid viimasel detailplaneeringu avalikul arutelul polnud kellelgi enam vastuväiteid, kõigile küsimustele saadi vastused,» meenutas Ollo.

Miljonid juba kulunud

Kiirkandur tellis Pudivere karjääri keskkonnamõjude hindamise juba 2007. aasta alguses. Avalikul arutelul vaeti kaevandusplaani 2008. aasta veebruaris ning detailplaneeringu algatas Põltsamaa vallavalitsus 2008. aasta detsembris.

Ollo kinnitusel on ettevalmistustöö nõudnud Kiirkandurilt juba miljoneid kroone ning miljoneid kulub veel. Näiteks on kaevandamise eeltingimus ligi kümne kilomeetri pikkuse väljaveotee ehitus, karjäärivett juhtivate kraavide puhastamine ja truupide remont ning karjäärivett selgendavate settebasseinide rajamine.

Keskkonnaamet seab Kiirkandurile hulga keskkonnakaitselisi tingimusi. Näiteks peab paekivi purustus-sortimissõlm olema kinnine ning vajaduse korral tuleb killustikku sõelumisel niisutada, vältimaks tolmu teket. Kuival ajal on kaevandajal kohustus niisutada ka karjäärisiseseid teid.

Loomade ja inimeste juhusliku karjäärisattumise vältimiseks tuleb ala märgistada ning rajada selle ümber vall. Karjääriautodel pole lubatud sõita läbi Pudivere küla majade vahelt. Kotkaste pesitsusrahu nimel on keelatud pae lõhkamine ja kaevandamine 15. märtsist 30. juulini.

«Viimane seis on küll selline, et konnakotkas seal ei elutse, ta on jätnud oma pesa maha,» rääkis Kalev Ollo. «Aga meil on Kotkaklubiga leping, kuidas me peame käituma, mis juhtudel tohime lõhata ja purustada.»

Pidevalt tuleb Kiirkanduril hakata jälgima, et naabruskonna majadel ei ilmneks vibratsioonikahjustusi, et ei rikutaks põhja- ega pinnavett ning õhku. Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni maavarade spetsialisti Ave Liivamäe kinnitusel kaasneb kaevandusloaga ka nõue rajada joogivee kadumisel uued puurkaevud.

2008. aastal küpsema hakanud Puurmani valla Pikknurme küla paekarjääri plaani vastu astusid kohe kohalikud elanikud ning kaevandusluba taotleva firma Lemminkäinen Eesti, endise Talteri karjääriosakonna juhataja Heini Viilupi kinnitusel vastuseis püsib.

«Püüame kõik kohalike elanikega selgeks rääkida, ajada asja normaalselt, riivamata kellegi huve,» lubas Viilup.

Kaks aastat rahu

Geoloogilise uuringu loa, mis peab selgitama, kas Pikknurme külas on mõistlikul sügavusel kaevandamiseks piisavat paekivivaru, andis keskkonnaamet Lemminkäisele selle aasta aprillis. Uuringuid Viilupi sõnul tänavu ei alustata, kuid luba kehtib 2012. aasta juulini.

«2011. aastal ei alga seal kaevandamine kindlasti ja ilmselt pole see võimalik ka 2012. aastal,» rehkendas Viilup. «Materjalipõuda selles piirkonnas praegu kahtlemata ei ole, aga pole kahtlust, et Tartu piirkonnas tulevikus nõudlus tekib.»

Kalev Ollo tõdes, et kaevandusfirmadel tuleb karjääre planeerides toetuda vaid iseenda vaistule, sest maanteeamet ei suuda mitme aasta peale ette öelda, kus teedeehitusi tuleb.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles