ESTCube-1 võtab kosmoses vastu sõbrapäevasoove

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcube-1.
Estcube-1. Foto: SCANPIX

Pika ja eduka teaduskarjääri järel läheb tudengisatelliit ESTCube-1 oma viimasele missioonile, võttes pardale kaasa sõbrapäevasõnumeid.

Tartu ülikooli teatel saavad romantikud üllatada oma armsamat või sõpra ainulaadsel moel, saates oma selle aasta sõbrapäevasoovi kosmosesse. Tudengisatelliidi meeskond salvestab sõnumi ESTCube-1 pardale kiirguskindlasse mällu. Nii jääb see Maa ümber tiirutama paarikümneks aastaks.

Sõnumeid võetakse vastu 13. veebruari keskööni aadressil http://www.estcube.eu/en/space-valentine. 14. veebruaril edastatakse sõnumid satelliidile ning kõik soovide saatjad saavad kinnituse, et nende soov on satelliidile jõudnud.

Kui ESTCube'i aeg kosmoses otsa saab ning ta ühel päeval langeva tähena Maa atmosfääri siseneb, lendavad sõnumid tähetolmuna laiali.

ESTCube-1 on esimene Eesti satelliit, mis saadeti Maa orbiidile 7. mail 2013. Eesti tudengisatelliidi programm algatati Tartu ülikooli üliõpilaste ja õppejõudude poolt 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles