Tartus kõneleb kuulus kunstiekspert Valentin Skurlov

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentin Skurlov.
Valentin Skurlov. Foto: Erakogu

12. veebruaril kell 17 peab Tartu kunstikoolis Eha tänav 41 loengu Peterburi professor, maailmakuulsa juveelifirma Farbergé ekspert Valentin Skurlov.

Skurlovi loeng kannab pealkirja «Fabergé ja Eesti».

Fabergé nimi on end kultuurilukku jäädvustanud tänu filigraanse juveliiritööna valminud lihavõttemunadele, mis tõid tunnustuse Gustav Fabergé 1846. aastal Peterburis sündinud pojale Peter Carl Fabergéle.

Kuulsa juveelifirma Fabergé asutaja Gustav Fabergé sündis aga 3. märtsil 1814. aastal Pärnus ning ta ärigi on alguse saanud just Pärnust.

Mõned aastad tagasi lõi kunstnik Tiina Ojaste Pärnus Fabergé seltsi, mille eestvedamisel on juveeliiridedünastia seoseid Eestiga uuritud ning jäädvustatud.

Fabergéde seotuse kohta Eesti ja Pärnuga on selgunud põnevad faktid. Näiteks see, et varem saksapärast nime Faberg kandnud perekond muutis selle Fabergéks just Pärnu perioodil.

Fabergé juveelifirmas töötasid paljud Eestist pärit juveliirid, kullassepad, arhitektid, akvarellistid, skulptorid – Amandus Adamson, Klara Zeidler, Johannes Gahlnbäck, August Timus ja teised.

Sellest kõigest ja paljust muust saab kuulda Fabergé eksperdilt endalt.

Professor Skurlovi värvikas loeng on venekeelne ja eestikeelse tõlkega. Sissepääs loengule on tasuta.

Professor Valentin Skurlov hindab maailma kultuuripärandile olulisi esemeid ka näiteks Christie´ oksjonimajas Londonis.

Farbergé Seltsi tegevuse tulemusena avati 3. jaanuaril Pärnu kontserdimaja ees Gustav Fabergé monument, mis on Peterburi juveelitöösturi Alexander Tenzo kingitus Eestile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles