Jõgeval tuleb talvefestival

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isevalmistatud kelkude võistlus Jõgevamaal Laiuse mäel.
Isevalmistatud kelkude võistlus Jõgevamaal Laiuse mäel. Foto: Risto Mets

Varem peetud talvetralli ja jääpurika festivali asemel korraldatakse eeloleval nädalavahetusel Jõgeval Külmalinna talvefestival. Jääpurikatest pole siiski loobutud ning tulemas on hulgaliselt uutki.

Ürituse raskuskese asub Piiri pargis kruusaaugu ümbruses. Umbes viie kilomeetri kaugusel kõrgel Laiuse mäel võtavad isetehtud kelkudega mõõtu aga talvetrallitajad. Üllatusena on kohal koerarakend ja Külmavana ning külalistele pakutakse lõkkes küpsenud «Jõgeva kollaseid».

Jõgeva linnavalitsuse teatel toimub festival sellises formaadis esimest korda. Linnavõim ja senised korraldajad otsustasid jõud ühendada ning ühiselt tähistatakse 75 aasta möödumist külmarekordist. Nimelt registreeriti 1940. aasta 17. jaanuaril just Jõgeva ilmajaamas Eesti külmarekord -43,5 kraadi.

Sündmused algavad 14. veebruaril kell 10 Laiuse mäel, kus peetakse kelguvõitlust. Kõigil osalejail tuleb kohal olla juba kell 8, sest korraldajad tahavad kelgumeeskondade sõiduvahendid üle vaadata ja võistlusjärjekorra paika panna. Võistlejate sõiduvahend peab olema juhitav, turvaline ja piduritega ning kindlasti peavad liulaskjad kandma kiivreid, rõhutasid korraldajad.

Isetehtud kelkude võistlusel selguvad parimad kiiruses ja pidurdamises. Politsei kiirusmõõdik registreerib kiireima ekipaaži ning pärast lõpujoont jälgitakse, kellel on kõige paremad pidurid. Lisaks hinnatakse ka kõige parema kujundusega liumasinaid ning kostüüme.

Sel aastal on talvefestivalile tulemas ka kelgukoerad Pärnumaalt Torist. Piiri pargi kruusaugus toimuvad Jõgeva perekeskuse eestvedamisel võitlused lastele. Täiskasvanutel aitab sportliku meeleolu üleval hoida talvine teatevõistlus. Hoogsate seltskondlike tantsudega aitab sooja hoida Jõgevahe Pere. Külmalinnale omaselt võisteldakse jääpurika sulatamises, kus selgitatakse välja parimad. Õhtusse mahub ka Jõgeva linnateatri etendus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles