Ilusad ja ropud setu jutud ajavad naerma

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmunud on «Seto kirävara» sarja kümnes raamat (esiplaanil).
Ilmunud on «Seto kirävara» sarja kümnes raamat (esiplaanil). Foto: Raimu Hanson

Äsja on ilmunud setu pajataja Feodor Vanahundi (1890–1965) juttude kogumik «Ilosa’ ja pogana’ jutu’». Raamatu ilusad ja koledad, kohati lausa ropud jutud on kirja pandud nii mõnusasti, et küllap mõnelgi lugejal hakkab naermisest vats vappuma.

«Seto kirävara» sarja kümnenda raamatuna ilmunud kogumiku on Eesti kirjandusmuuseumis eesti rahvaluule arhiivi talletatud tekstide põhjal koostanud Andreas Kalkun. Lugeda saab ka Feodor Vanahundi (setupäraselt Vanahundi Höödor) ja tema juttude üleskirjutaja Marie Podrätšikovi elulugu. Raamatus on avaldatud ka asjakohaseid fotosid.

«Seto kirävara» sarja annab aastast 2013 välja Seto Instituut. Plaanis on avaldada veel «Kuningriigi sõnolistõ antoloogia», «Seto lugõmik» ja album «20-aastaganõ Seto Kuningriik».

Sarja kümnes raamat «Ilosa’ ja pogana’ jutu’» tuleb koos mitme teise setuteemalise raamatuga esitlusele 27. veebruaril kell 16 Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles