Genialistide klubi raadio peab esimest sünnipäeva

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi osa saadetest sünnib Genialistide klubi ruumides, kinnitavad peatoimetaja Sven Paulus (vasakul) ja Mihkel Vinogradov, et raadios saab kaasa lüüa igaüks, hoolimata tema asukohast.
Kuigi osa saadetest sünnib Genialistide klubi ruumides, kinnitavad peatoimetaja Sven Paulus (vasakul) ja Mihkel Vinogradov, et raadios saab kaasa lüüa igaüks, hoolimata tema asukohast. Foto: Kristjan Teedema

Täna tähistab Tartu kogukondi ühendav Generaadio esimese eetriaasta täitumist. Kuigi praegu löövad kõik saatetegijad kaasa vabatahtlikult, loodetakse, et see tegevus võiks kunagi tulevikus olla ka palgatöö.

Aasta jooksul on ettevõtmises kaasa löönud üle kuuekümne inimese ning praegu pakub raadio ligi kolmekümmet saadet, mis keskenduvad nii kultuurile, poliitikale kui ka keskkonnale – seega on internetiraadios saateid igale maitsele. Kui algusaegadel oli vaid üks saade päevas, siis nüüd on programm rikkalikum ja pakub iga päev kolm-neli saadet.

Praegusel peatoimetajal Sven Paulusel on ligi 15-aastane kogemus mitmesugustes meediaväljaannetes, kuid sellest hoolimata teeb ta tööd Generaadios vabatahtlikult. Kui Generaadio tööle hakkas, oli Paulus Portugalis, kus vabatahtliku töö kõrvalt tegi ka koos Erasmuse tudengitega raadiosaateid.

«Mõtlesin, et Tartus on selline kogukonnaraadio, pakkusin kohe välja, et kas nad soovivad meie saadet ka endale üle kanda,» rääkis Paulus. Ta lisas, et kuna Generaadios saab ükskõik mis maailma paigas kaasa lüüa, hoolitses ta selle eest, et Portugalist jõuaks iga nädal eetrisse uus saade, mis lisaks raadiole ka rahvusvahelist mõõdet.

«See, miks ma kaasa löön, on selline õhin ning vabatahtlikuna asjade tegemine annab nii palju juurde,» rääkis ta. Paulus usub, et kui panna praegu suur energia raadiosse, siis ta ei näe takistust, miks ei võiks ettevõtmine tulevikus ka raha sisse tuua.

Kui Paulus hakkas aktiivsemalt Generaadioga tegelema mullu sügisel, siis Mihkel Vinogradov on kaasa löönud ettevõtmise sünnist peale. Kuna täna on raadio sünnipäev, tuleb see Vinogradovi sõnul täisväärtuslik raadiopäev, mis pakub päev läbi mitmekesist programmi. Muidugi ei puudu ka otse-eeter.

Alguse apsakad

Generaadio üks algatajatest ning endine peatoimetaja Kärt Rebane ei saa pealinna kolimise tõttu enam raadios väga palju kaasa lüüa, seega teeb ta iga nädal vaid muusikasaadet «Estofiilia». Rebane meenutas, kuidas raadiosaadete käima saamine tõi endaga kaasa hulga apsakaid, ja tunnistas, et algus polnud kuigi õnnestunud.

«Meile tuli raadiosse uus seltskond, kes tegi teatrisaadet. Ühel hetkel teatasid nad, et neil on päevakajaline teema, see peab kindlasti nüüd ja kohe eetrisse minema,» rääkis Rebane. Ta lisas, et kui esimene saade eetrisse läks, oli kõik väga poolik alles.

«Ma olen väga rahul, et sellele sai hoog sisse antud ja raadio on jäänud kestma,» ütles Rebane. Kuigi ta ise enam väga aktiivselt kaasa ei löö, proovib ta Generaadiot kuulata vähemalt paar korda nädalas.

Tulevikuplaanid

Tegijatel on plaan juba sellel kuul üllatada kuulajaid mitme uue saatega. Lisaks soovitakse tulevikus keskenduda rohkem Tartu eri linnaosadele, et tuua kuulajateni kõik see, mis toimub näiteks Karlovas või Annelinnas.

Vinogradovi sõnul oli raadio alguses rohkem Tartu-keskne, kuid kuna Generaadiot saab kuulata internetis, ei näe ta takistust, miks mitte keskenduda kogu Eesti teemadele. «Võibolla juhtub paari aasta pärast ka see, et Tartu kogukondade raadio muutub Eesti kogukondade raadioks,» arvas ta. 

Praegu saab raadiot kuulata küll vaid internetist, kuid tegijatel on sellel aastal suur soov valmis saada rakendus, mille abil saaks raadiot lihtsalt ja mõnusalt ka autos kuulata. Ka loodetakse tulevikus alustada Genetelevisiooniga ning teha üritustelt otseülekandeid.

Generaadio

  • Esimene saade 6. veebruaril 2014.
  • Saateid umbes 30.
  • Kaasalööjaid ümmarguselt 60.
  • Keskmiselt 3000 kuulajat nädalas.
  • Levib aadressil http://generaadio.ee.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles