Galerii: Kolkjas kihutati taas tõukekelkudel

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata viimaste aastate viletsavõitu talvedest hoitakse Peipsi ääres tõukekelguliiklust au sees. Täna peeti Kolkjas tõukekelkudel ka traditsioonilist võistlust.

«Vallavalitsus on teinud suurepärast tööd, teed on kelgutamiseks väga heas korras,» osutas üritust läbi viinud spordiajakirjanik Ivar Jurtšenko jäisele tänavale, kus võistlust läbi viidi. Märkus oli asjakohane, sest lund on tänavu napilt ja ilmataat kostitas korraldajaid päev varem vihmasajuga. Viimase hetkeni püsis õhus võimalus, et üritus tuleb ära jätta. Pühapäeva hommikul leiduski jääd üksnes sellel ühel teelõigul, kus võistlus lõpuks maha peeti.

Lisaks lumenappusele ei soosinud ilmataat seekordset tõukekelguvõistlust sugugi. Ilmselt jättis puhunud vali tuul ja lörtsisadu koju hulga potentsiaalseid osalejaid. «Kaks võistkonda jättis tulemata, sest nad kartsid, et üritus jääb ära,» tõdes ürituse peakorraldaja Svetlana Amelina. Leidus siiski umbes 40 nooremat ja vanemat spordihuvilist, kes südilt ilma trotsisid. Siiski tegi niiske ilm kõigil peagi ninaaluse märjaks. Maitseelamuste koja kohapeal keedetud kuumast seeneseljankast ei öelnud keegi ära ning Mustveest pärit naisansambel «Rodnik» esines täismaja ees, sest paljud otsisid rahvamaja soojast saalist tuulevarju.

Kolkja noored kinnitasid, et nad on juba mõnda aega teinud trenni, sõites võimalusel poodi tõukekelguga. Selgus, et nende Kallaste eakaaslased olid teinud sama. Laste arvestuses tulid võitjad siiski hoopis Alatskivilt.

Täiskasvanute arvestuses üksteisele armu ei antud ning stardisirgel tuli ette isegi kergemaid kokkupõrkeid. Umbes 800-meetrisel distantsil kujunesid vahemaad siiski pikaks ning tulemus sõltus lõpuks ikkagi füüsisest ja tehnikast, mitte nii palju trügimisoskusest. Ülekaaluka edumaaga jõudis esimesena finišisse Andrei Parfenjuk Kallastelt, teine oli Meelis Juursoo ja kolmas Tartu eksmeer ning praegune tervishoiuminister Urmas Kruuse.

Kui enamik tõukajatest oli pärit Peipsi rannikult, siis ootamatult muutus võistlus rahvusvaheliseks. Nimelt sattusid Kolkjasse ühel hetkel Türgist pärit noored mehed ning joonelt otsustati oma võistkond kirja panna, et see eksootika ära proovida.

Nende sõidutehnikat jälgides oli kõigile selge, et tõukekelgu sangasid hoidsid lõunamaa mehed käes esimest korda. Hoolimata raskustest said nad enda kinnitusel vahva emotsiooni.

Kolkja kelk 2015 parimad

* Laste sõidu kiireim oli Veiko Kook. Parim tüdruk Annely Kook.

* Meeste sõidu võitis Andrei Parfenjuk. Naistest oli parim Veele Kook.

* Võistkondadest oli parim Kallaste noortekeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles