Noor ettevõtja õpetab lauamängudega keeli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa ettevõtlustoetuse abil tuule tiibadesse saanud ettevõtja Ahti Maa näitab arendavaid lauamänge, mis õpetavad mudilastele lõbusalt inglise keelt.
Töötukassa ettevõtlustoetuse abil tuule tiibadesse saanud ettevõtja Ahti Maa näitab arendavaid lauamänge, mis õpetavad mudilastele lõbusalt inglise keelt. Foto: Andres Ehrenpreis

Kui Ahti Maa mullu gümnaasiumi lõpetas, astus ta ülikooli asemel sisse töötukassa uksest ja hakkas ettevõtlustoetuse saamiseks äriplaani kirjutama. Tulemus – võõrkeeli õpetavad lauamängud – on nüüd müügivalmis.


«Mul oli lihtne ja vajalik idee ning tohutu ettevõtlustahe,» selgitas 21-aastane, seni vaid õpilasfirma juhtimise kogemusega Ahti Maa. Idee on tõepoolest lihtne – doomino, kus numbrite asemel tuleb kokku panna klotse selliselt, et eestikeelsele sõnale vastaks sama sõna inglise keeles.

Peale doomino pakub Maa enda välja mõeldud puslesid, mille tükkideks on eesti- ja ingliskeelsed sõnad.

«Lapsed õpivad mängu kaudu palju lihtsamini võõrkeeli, kui õpikust sõnu tuupides,» rääkis Maa. Enim kasu näeb ta oma arendavatest mängudest just koolijütsidele. Seetõttu ei üritagi ta mänge esialgu poodi müüki saata, vaid alustab otse koolidest, kus ta on doominoid ja puslesid järgemööda tutvustamas käinud.

Lõbus õpetaja
«Tunni vaheldusrikkamaks muutmisel on mängud heaks abiliseks,» ütles Luunja keskkooli inglise keele õpetaja Reet Leidik. «Idee on väga hea, iseasi, mis nende mängude hinnaks kujuneb ja kas koolid neid osta jõuavad,» lisas ta.

Mängude hinnad jäävad Maa sõnul 150 ja 250 krooni vahele.

Suuremaks tootmiseks läheb ettevõtja kinnitusel niipea, kui ta saab paari nädala pärast kätte tootmismasinad, mille alustav ettevõte ostis töötukassa 70 000-kroonise ettevõtlustoetusega.

«Sellest rahast oli ikka väga palju abi, ilma ei kujutagi ette, kuidas oleks firma käima saanud,» nentis Ahti Maa.  

Töötukassa Tartumaa osakonna juhi Jane Väli selgitusel saavad töötukassa ettevõtlustoetust taotleda kõik töötuna arvel olevad inimesed, kel on majandusharidus, kes on läbinud ettevõtluskoolituse või varem ettevõtlusega tegelenud.

«Läbimõeldud ja jätkusuutlikel äriplaanidel pole raskusi rahasaamisega,» kinnitas ta.

Siiski meelitab 70 000-kroonine toetussumma Väli sõnul ligi ka hulgaliselt õnneotsijaid, kelle äriplaanide kirjeldamisel jääb hinnang «nõrk» lahjaks.

«Mõni mõtleb ainult, kuidas raha kiiresti kätte saada, ega adu kaugemat perspektiivi,» rääkis Väli ja tõi näite äriplaanist, mis seisnes ühe maja torude kordategemises, ning muid tulevikuplaane ettevõtjaks ihkajal polnudki. «Sellised õnneotsijad praagime kiiresti välja,» hoiatas ta.  

Popid koolitused
Selleks, et ettevõtlik töötu saaks võimalikult hea ettevalmistuse oma äri alustamiseks ning toetusraha tuulde ei lendaks, pakub töötukassa 160-tunniseid ettevõtluskoolitusi, mis teevad selgeks majanduse algtõed ja jagavad praktilisi näpunäiteid alates raamatupidamisest ja lõpetades äriplaani kirjutamisega.  

Veel aasta alguses kasvasid ettevõtluskoolitustele tahtjate järjekorrad üle pea ning töötud kurtsid, et koolitusele pole võimalik pääseda, praeguseks on töötukassa teenusekonsultandi Katrin Lippasaare kinnitusel olukord märksa parem. «Üle kahe kuu ei pea keegi ootama,» kinnitas ta.

Järjekorrad on lühenenud Lippasaare sõnul tänu sellele, et suure nõudluse tõttu planeeris töötukassa aasta lõpuks ühe lisakoolituse Tartusse, teisalt on suvel inimesed endale muid võimalusi leidnud. Ka järgmisele, septembri lõpus algavale koolitusele on Lippasaare andmeil veel vabu kohti.

«Igal ratsionaalsel inimesel on hirme ettevõtlusega alustamise ees, aga sellised koolitused ja ärinõuandla aitavadki raskustest üle saada,» ütles töötukassa toel tuule tiibadesse saanud ettevõtja Ahti Maa.

«Kui üldse ei riski, siis ei juhtugi elus midagi,» lisas noor ettevõtja ja rõhutas, et kuigi ta esialgu eelistas ülikooli asemel töötukassa ukse avada, siis aasta-paari pärast kavatseb ta kindlasti ülikoolis majandusõpinguid alustada. «Tegin lihtsalt vastupidi: enne praktika ja siis teooria, et teaksin, mida hariduselt tahan,» lausus ta.

kas teate

Toetusi alustajatele
• Tartumaal on töötud esitanud ettevõtlustoetuse saamiseks sel aastal 175 avaldust, millest 69 puhul on toetust ka antud. Seni jagatud toetuste summa on 4,6 miljonit krooni.  
• Peale töötukassa pakuvad teisedki alustajatele toetusi: nt EASi starditoetus, Tartu Ärinõuandla projekt «Tartumaa töötud ettevõtjaks», alustava põllumajandusettevõtja toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles