Ajaleht küsib: Kas Tartu suusamaraton toimub?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
43. Tartu maraton peetakse 15. veebruaril.
43. Tartu maraton peetakse 15. veebruaril. Foto: Tarmo Haud

Tartu maratonini on jäänud pisut rohkem kui kaks nädalat. Praeguseid ilmaolusid ja -ennustusi arvesse võttes, kas Tartu maraton toimub?

Vastab klubi Tartu maraton pressiesindaja Peeter Liik:

Praeguseid rajaolusid arvestades maraton toimuks. Seda kinnitas ka rajameister Assar Kütt, kes on oludega kõige paremini kursis. Praegu tuleks kõne alla lühendatud maraton ehk 46 kilomeetri pikkune Tartu maraton Otepäält Palule.

Millises seisus on praegu Tartu maratoni rada?

Stardist Otepäält Palu vahefinišini on heas seisus (46 km). Eriti hea on seis praegu Matult (12 km) Peebuni (39 km). Raja kõige nõrgemad kohad on viimased 16-17 kilomeetrit ehk Palult finišisse Elvas. Seal saab praegu ka suusatada, kuid sealne osa on igasugustele riskidele, näiteks sulaperioodile, vastuvõtlikum. Sinna oleks kindlasti lisalund vaja, et Tartu maratonilised saaks Elvas finišeerida.

Kes soovib nädalavahetusel harjutada, sel soovitan rajale minna kas Otepäält, Matult, Kuutselt või Meegastest. Seal saab auto raja äärde parkida ja suusatamise tingimused on praegu parimad. Sees on kaks klassikajälge ja keskel on piisavalt ruumi ka uisustiilis sõitmiseks.

Millest maratoni toimumine praegu oleneb?

See oleneb alati ilmast, ühtegi teist segavat faktorit pole 55-aastase ajaloo jooksul tekkinud. Tartu maratoni kuupäev on 15. veebruar ja aega on pisut rohkem kui kaks nädalat. Kui vaadata ilmaennustust, siis on meil kogu selle aja peale üks ärev moment ja see saabub just sel nädalavahetusel, kui erinevad ilmaennustused lubavad Lõuna-Eestisse plusskraade ja vihma.

Õnneks on kõige värskem ilmaennustus pisut leebemaks läinud ja eeldatav vihm võib maha sadada lörtsi või isegi lumena, aga reaalsus on kõige õigem mõõdupuu. Vaadates, milline lumevaru praegu Otepää lähistel on, julgen ma arvata, et see sula ei takista Tartu maratoni toimumist. Küsimus on pigem selles, kas nädalavahetuse sula tõttu peame distantsi lühendama Paluni või saame siiski Elvasse välja sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles