Enriko Talvistu: tunnel versus tunnel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiajaloolane Enriko Talvistu.
Kunstiajaloolane Enriko Talvistu. Foto: Margus Ansu

Kesklinna ja Maarjamõisa vahelise kergliiklustee teema ei väsi linna päevakavas olemisest. Umbes kuu aega tagasi oli avalik arutelu võimalike raudtee ületamise või selle alt minemise lahenduste üle. Lahendusvariantide põhiautor insener Eenok Järg (Ühinenud Arhitektid) tutvustas nii kergliiklussildade kui ka tunnelite variante.

Tuletame meelde, et jutt käib ideest rajada kergliiklustee paralleelselt niigi ülekoormatud Riia tänavaga umbes Vanemuise, Lembitu ja Nooruse tänava sihis. Esialgu tundub, et paremat teetrassi suundumist ei ole.

Kogu lahenduse mõte seisneb autoliikluse vähendamises Maarjamõisa väljale rajatava linna arstiabikeskuse, ülikooli õppehoonestiku, muude õppeasutuste ja lõppsihina ka Lõunakeskuse ning kesklinna vahel. Maarjamõisa parklalinnak on tippaegadel juba peaaegu viimase kohani täis ning täitub järjest enam.

Kogu sellest autode laviinist suur osa siirdub kaks korda päevas piki Riia ja osalt ka Näituse tänava ülesõite kesklinna poole või tuleb sealt. Tartu linnal on juba ammu aeg hakata tegelikult tegelema kergliikluse arendamisega, mitte joonida tänavatele jalgrattateid vastavalt mingisugusele katkendlikule linna hõlmavale jalgrattaskeemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles