Tartlase juubel: Jüri Kulasalu 75

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kulasalu
Jüri Kulasalu Foto: Ove Maidla

Kes on see vahva mees, kes viimased 50 aastat on rivistanud põhiliselt Tartus, aga sageli ka Tallinnas laulupidudel koorid ja orkestrid üksteise järel tänavale nõnda, et nende liikumine läbi linna teeb rõõmu nii lauljatele ja muusikutele endile kui ka pealtvaatajaile?

«Jüri Kulasalu on Eesti vabariigis selle ala parim asjatundja. Teda iseloomustab alati väga põhjalik teema tundmine ning kindlasti sügav austus laulupeoliikumise ja koorimuusika traditsioonide vastu,» annab vastuse puhkpilliorkester Tartu juhatuse esimees Margus Kasemaa.

Põhjalikult ja täpselt olid Jüri Kulasalul ette valmistatud ka mullusuvise Tartu laulupeoga seotud skeemid, ajakavad ja muu vajalik. Kooride hingeelu tunneb ta hästi, sest on olnud laulukoori Tarbatu üks asutajaid ja presidente ning segakoori Heli kroonik ja president.

1970. ja 1980. aastatel avaldus tema eriline kirg mälumängu vastu. Ta oli toonaste asutustevaheliste kilvaturniiride üks korraldajaid, küsimuste koostajaid, mängujuhte ja sagedane peakohtunik. Samad ülesanded olid tal Tartu-Tallinna linnavõistlustes.

Jüri Kulasalu tööelu on saatnud restaureerimised ja projekteerimised. Aastal 1971 asus ta ametisse vabariiklikku restaureerimisvalitsusse. Üsna pea sai ta esimese projektijuhitöö ning on restaureerimisprojektide juhina toiminud tänini. Praegu on ta ARC Projekti tegevjuht ja projektijuht.

Jüri Kulasalu juhtimisel või osalemisel on koostatud näiteks Tartu Jaani kiriku ja toomkiriku varemete restaureerimis- ja konserveerimisprojektid, Tartu raekoja ja Tartu ülikooli peahoone ning paljude teiste ehitusmälestiste restaureerimisprojektid.

Tema töö on ulatunud kodulinnast kaugemalegi. Vaid mõni näide: Sangaste loss, Kreutzwaldi majamuuseum Võrus, Vana-Nursi mõisa valitsejamaja, Pilistvere kirik, Mooste mõis, Kambja kirik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles