Maakonnaliinide bussiajad muutuvad alates pühapäevast

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuari algusest kehtivad sõiduplaanid tuleb paljudes Tartu maakonna liinide peatustes välja vahetada, sest pühapäeval jõustuvad muudetud sõiduplaanid.
Jaanuari algusest kehtivad sõiduplaanid tuleb paljudes Tartu maakonna liinide peatustes välja vahetada, sest pühapäeval jõustuvad muudetud sõiduplaanid. Foto: Margus Ansu

Tartu maakonnaliinidel jõustuvad 1. veebruaril parandused, mis on tehtud aasta algusest kehtivatesse, aga palju kriitikat pälvinud sõiduplaanidesse.

«See puudutab päris hulka liine, umbes 60 liini, kus on mingisugune muudatus,» ütles Tartu maavalitsuse majanduse ja ühistranspordi peaspetsialist Anne Vodi. «Väga paljusid liine puudutav muudatus on, et on lisatud Riiamäe peatus Tartust lähtuvatele Tõrvandi ja Ülenurme liinidele. Inimesed väga tahtsid ja nüüd nad selle said.»

Ta lisas, et omavalitsuste ettepanekutele ja sõitjate soovidele tuginedes ning ka bussijuhtidelt saadud tagasisidet arvestades on väljumisaegu täpsustatud. Mõnel pool on neid muudetud, mõnel pool liine aeglustatud. Arvestatud on ka teeremondiga Tõrvandi piirkonnas.

«Tõrvandi-Ülenurme suund tahab väga palju muudatusi, oleme saanud teha ainult esmased, seda peab tegema koostöös omavalitsusega,» ütles Vodi. «See kõik võtab aega.»

Vodi sõnul ootab praegu vastamist veel umbes 200 ettepanekut liinide muutmiseks, terve kaustatäis. Ta avaldas lootust, et paljude pöördujate küsimused lahenevad nüüdsete sõiduplaani muutustega.

Liininumbrid muutuvad

Muudatusi on väga erisuguseid. Näiteks Elva suunal number neljaga algavatel liinidel võib mingi väljumisaja ärajäämine tähendada, et buss läheb lihtsalt teise liininumbri alla. «Liin 404 esmaspäevast reedeni ning uus liin 407 laupäeval ja pühapäeval,» tõi Vodi näite. «Elva on saanud kindlasti juurde õhtused väljumisajad Tartust Elvasse. Muudetud on numeratsiooni, kuid väljumiste arvu ei ole vähendatud. Ühtki peatust ka ära jäänud ei ole.»

Üks näide, mille Vodi lisas, oli, et Nõosse sissesõidu tarvis võeti buss ära Elva-Tartu otseliinilt ja pandi Nõod läbivale liinile, kuid Elvast ja Tartust väljumise ajad ei muutunud.

Teave internetis

Uued sõiduplaanid on juba avaldatud peatus.ee veebilehel ja maavalitsus soovitab kindlasti bussikasutajatel muudatustega tutvuda.

Peatustes on sõiduplaanid nüüd üleval, kuid Vodi sõnul tuleb hakata neid 1. veebruaril jõustuvate muudatuste tõttu vahetama. Ühe ööga 60 liini peatustes seda tööd teha ei jõua.

Vodi ütles, et nendel bussisõitjatel, kes on harjunud eelistama T-pileti keskkonda, tasuks kindluse mõttes kontrollida infot peatus.ee leheküljelt.

Võimalik on helistada ka Gobusi dispetšerile numbril 12 012.

Tõrvandi-Ülenurme suuna sõiduplaanide ülevaatamine ikkagi jätkub ja seal tuleb arvestada muudatuste võimalusega veel kevadel.

Vodi lausus, et praegu on uute sõiduplaanide kohta kokkuvõtte tegemiseks need kehtinud väga lühikest aega, näiteks hindamaks, kas mõnd liini või liiniosa kasutatakse vähe ja selle võiks ära jätta.

«Vaikimisi on kokkulepe, et tahaksime kolm kuud statistikat koguda ja analüüsida,» ütles Vodi. «Olgem ausad, esimese kahe nädalaga pole inimene seda bussi võibolla veel üleski leidnud. Praegu on ikkagi olnud juba ka neid, kes on endale soodsad uued sõiduvõimalused avastanud ja seepärast tänanud. On ka selliseid. Natuke võib rõõmu selle kurjuse sees olla.»

Gobusi juhatuse liige Valter Keis ütles, et nüüd kavandatavad muudatused puudutavad 61 liini ja et uued muutused võivad tulla juba 1. märtsist.

Aasta alguses maakonnaliinidel alustanud Gobus pälvis kriitikat seetõttu, et ei toonud liinile uusi busse, nagu lubatud. Keis ütles, et uusi busse lisandub pidevalt ja nüüd on uued juba umbes pooled bussid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles