Noored leiutavad talvelaagris matkatarbeid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui seekord valmistatakse matkatarbeid, siis kolm aastat tagasi valmistati noorte leiutajate talvelaagris  kosmosepannkooke. Pildil triibulises Markus Hausenberg.
Kui seekord valmistatakse matkatarbeid, siis kolm aastat tagasi valmistati noorte leiutajate talvelaagris kosmosepannkooke. Pildil triibulises Markus Hausenberg. Foto: Sille Annuk

Järgneva kolme päeva jooksul kogunevad Tartu kunstikooli noorte leiutajate talvelaagrisse 4.-9. klassi õpilasleiutajate riikliku konkursi parimad. Tänavu on fookuses loodusteadused ja seekord hakkavad 22 noort kolme päeva jooksul välja mõtlema matkamist hõlbustavaid tooteid.

Laager on üles ehitatud loengutele, mis vahelduvad praktiliste ülesannetega. Noored teevad läbi kogu tootearenduse protsessi ning kaardistavad sihtrühma ja probleemi. Sellest lähtuvalt alustavad selliste toodete väljatöötamist, mis hõlbustaks matkamist.

Talvelaagri koordinaatori Margit Lehise sõnul on leiutamise protsess väga pikk ning selleks, et ühest ideest sünniks päriselt toode, läheb kaua aega. «Ma arvan, et reaalselt ühtegi valmistoodet laagris teha ei jõuta, küll aga valmivad toodete mudelid ja saame noori juhendada, et nad teaksid, mis ühe või teise leiutamise etapiga kaasneb,» kinnitas Lehis.

Leiutajate konkurss ja varasemad laagrid on korraldaja sõnul näidanud, et noortel on huvitavaid ja loovaid mõtteid. Eelmine aasta oli teemaks materjaliteadus ning siis leiutati Lehise kinnitusel näiteks erinevatest materjalidest põrandaid, mis koguksid ise tolmu kokku. Samuti erinevast materjalist panni käepidemed, mis hakkavad reageerima siis, kui rasva sees tekitavad teatud transgeensed ühendid.

Laagri lõpus tutvustavad noored leiutajad meeskonnatööna valminud lahendusi. Teaduspõhiseid taustateadmisi jagavad lastele aga näiteks Aleksei Turovski ning Eesti maaülikooli taimefüsioloog Ülo Niinemets.

Talvelaagrit korraldab Eesti teadusagentuur juba seitsmendat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles