Prima Vista läheb tänavu õige metsikuks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusfestivali Prima Vista tänavune patroon Valdur Mikita tunnistati aasta tagasi veebruaris Sadamateatris aset leidnud pidulikul tänuõhtul aunimetuse Tartu Kultuurikandja 2013 laureaadiks aasta kultuurisündmuse kategoorias. Tunnustuse võitis ta oma teosega «Lingvistiline mets».
Kirjandusfestivali Prima Vista tänavune patroon Valdur Mikita tunnistati aasta tagasi veebruaris Sadamateatris aset leidnud pidulikul tänuõhtul aunimetuse Tartu Kultuurikandja 2013 laureaadiks aasta kultuurisündmuse kategoorias. Tunnustuse võitis ta oma teosega «Lingvistiline mets». Foto: Margus Ansu

Kirjandusfestival Prima Vista toob 6.–9. maini ülikoolilinna rahvusvahelise literaatide seltskonna. Tosinas kord toimuv festival keskendub seekord looduse ja sõnavabaduse teemadele, mida näitab ka tänavune hüüdlause «Metsik sõna».

Festivali programmijuht Marja Unt loodab, et tänavune Prima Vista suudab külastajaid üllatada pööraste esinejate ja ootamatute ettevõtmistega. «Me kindlasti üritame olla hüüdlausele vääriliselt metsikud ja tuua kevadisse Tartusse teisitimõtlejaid selle sõna kõige paremas tähenduses,» lubab ta.

Festivali patrooniks on seekord valitud isemõtleja, kirjanik ja semiootik Valdur Mikita, kes on eestlaste erilisuse sidunud perifeerse mõtlemise võimega. «Metsik sõna eelistab kõnnumaad ja perifeeriat, hulgub ringi metsaservas,» märgib ta. «Isegi meie rahvuseeposest tuntud hüüdlause «Serviti!» viitab mingisugusele tundmatule servaefektile. Usun, et metsik sõna kaigub maikuus Emajõe Ateenas sama hästi nagu siili möire kevadises udus.»

Lisaks paljudele eesti kirjanikele väisavad festivali mitmed väliskülalised. Üks nimekaimaid neist on vene poeet, kunstnik ja muusik Andrei Makarevitš, kes on legendaarse bändi Mašina Vremeni asutaja, kitarrist ja laulusõnade autor. Ta peab Tartus avaliku loengu ja osaleb vestlusringis koos vene muusikakriitik Artemi Troitskiga.

Venemaalt on pärit veel üks Prima Vista tänavune suurnimi, vene lastekirjanduse staar Eduard Uspenski, kelle sulest pärinevad krokodill Gena ja Potsataja ning Onu Teodor.

Tulemas on ka Lääne- ja Ida-Euroopa kirjanikke. Aga ka näiteks inglise helilooja ja kultuuriloolane Sarah Angliss, kes kombineerib oma loomingus kunsti ja inseneritööd ning loob isevalmistatud pille kasutades pööraseid helimaastikke, milles robotid kohtuvad loodushelidega.

Nagu varemgi, ulatub kirjandusfestival Tartu linna piiridest nüüdki kaugemale. Seekord on Prima Vista partnerlinn Põlva, mis võtab Tartult kirjanduslinna teatepulga üle 9. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles