Küüni tänavale tuleb Tartu esimene miljonikäimla

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartusse Küüni tänavale kerkiv avalik tualett hakkab välja nägema selline.
Tartusse Küüni tänavale kerkiv avalik tualett hakkab välja nägema selline. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartu ostab uuendatavale Küüni tänavale 1,4 miljonit krooni maksva automaatpuhastusega avaliku käimla, mis peaks vähendama hädaliste tungi kesklinna söögikohtadesse.


Firma Danfo AB pakutud käimla on ühekohaline, invanõuetele vastav ja linna tingimuste kohaselt suure vandaalikindlusega. Liuguksega käimlasse sisenemiseks tuleb tasuda müntidega. Käimlal on automaatne põrandapesu, roostevabast terasest WC-pott on isepuhastuv.

Käimlas on veel sooja veega kätepesuseade, sooja õhuga kätekuivati, seebiautomaat, paberihoidja ja prügikast, peeglid, riidenagid, mähkimislaud ja invakäepidemed. Käimla on elektriküttega, ka vett soojendab elekter.

Tootja arvestuste kohaselt tarvitab käimla aastas umbes 7000 kilovatt-tundi elektrienergiat. Ühe kasutuskorra kohta kulub umbes 6,8 liitrit vett, üks põrandapesu võtab umbes 20 liitrit vett – aasta kohta tuleb seda üle 1000 kuupmeetri.

Linn saab käimla kahe aasta pikkuse täisgarantiiga, mis hõlmab ka vandalismikahjustuste taastamist, loomulikku kulumist aga mitte.

Tartu abilinnapea Margus Hanson möönis, et käimla hind on päris kõrge, aga ainult üks pakkuja hankel osaleski. Ta leidis aga, et nõuded sellistele asutustele ongi üldtunnustatult ranged: suur vandaalikindlus ja hügieenilisus. See tingib materjalide valiku, liiatigi peab käimla mugavalt toimima nii talvise pakase kui suvekuumaga.

Linnal ei ole teada, kui palju käimla toimimisele peale maksta, kuid Hanson arvas, et tõenäoliselt doteerida tuleb. Samas vajadus avaliku käimla järele on ammu teada.

«Kui giididelt küsida, mis probleemid on kesklinna külastajatel, siis on välja toodud just see, et ei ole kohta, kus WCs käia,» ütles Tartu abilinnapea Karin Jaanson. «Toitlustusettevõtjad on mures, et hädalised külastavad neid. Kuid nad on valmis oma kliente teenindama, aga mitte kõiki linna külastavaid inimesi.»

Tartul oli see juba teine katse Küüni tänavale avalikku käimlat hankida. Eelmisel korral otsis linn kolmekohalist käimlat, ent see läks liiga kalliks ja pakkumine lükati tagasi.

Nüüd hangitav käimla on vormilt väga lihtne kast, mitte pilkupüüdev disainisaavutus. Linnapea Urmas Kruuse aga leidis, et väga ekstravagantne lahendus Küüni tänavale ei sobikski.

Käimla tuleb Küüni tänava serva kunagise kaubahoovi juurde, selle paigaldamise tähtaeg on novembri keskpaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles