Varjupaiga kostiliste hulk väheneb visalt

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartu loomade varjupaigas peatus mullu lühemat või pikemat aega veidi vähem lemmikuid kui paaril eelmisel aastal. Tänavu peaks varjupaigast koju jõudma veel rohkem loomi, sest koerte ja kasside pidamise kord muutub.

«Kasse jõudis mullu meie juurde enam-vähem tavaline hulk,» iseloomustas Tartu koduta loomade varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar 2014. aastat. «Koertega oli asi parem, neid oli varasemast tublisti vähem, samuti oli meeldivalt vähe teisi lemmikloomi.»

Eelmisel aastal vajas varjupaika 1402 looma: 996 kassi, 395 koera ja 11 muud lemmiklooma (viis deegut, kolm küülikut, tuhkur, merisiga ja viirpapagoi).

Varjupaiga kassidest 549 sai pererahva: 96 kassi tagastati endistele omanikele ja 453 nurrmootorit elab uues kodus. 

Koerte hulgas oli nii kodust jalga lasknud majavalvureid kui ka neid, keda pererahvas enam ei soovinud. «Hulkuvate koerte hulgas oli ka mitu meie püsiklienti,» märkis Kirke Roosaar. Varjupaigast läks koju tagasi 215 ja uue kodu leidis 146 koera.

Muudest lemmikutest tagastati omanikele kaks looma, üheksa said uue kodu.  

Varjupaiga aruandes seisab, et 91,2 protsenti koertest läks sealt mullu koju, üle-eelmisel aastal oli koju pääsenud koeri 3,1 protsenti rohkem. Kasse sai koju 57,5 protsenti, mis on sama palju kui 2013. aastal.

Sel aastal ja ka edaspidi on need protsendid loodetavasti juba tublisti suuremad: Tartu linnavalitsusel on valmis eelnõu, mille järgi muutub koerte ja kasside kiibistamine ning linna lemmikloomade registrisse kandmine kohustuslikuks.

«Nii see on, valmistame tartlastele ette sellekohast infopaketti, sest selline asi tekitab palju küsimusi,» kinnitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg.

Kava järgi jõuab eelnõu linnavolikogusse järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles