Väike värskendus tõi tantsijatele peeglid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Üliõpilasmaja tegevjuht Kulno Kungla toetub uue peegli taustal tugipuule, millel rippuv mulgi mehe kuub ootab rahvatantsijaid proovi.
Tartu Üliõpilasmaja tegevjuht Kulno Kungla toetub uue peegli taustal tugipuule, millel rippuv mulgi mehe kuub ootab rahvatantsijaid proovi. Foto: Andres Ehrenpreis

Ülikoolide taidlejatega on nagu muinasjutus: nokk kinni, saba lahti. Sõbramaja rahvatantsijad said proovisaali oodatud peeglid, kuid akadeemiline meeskoor ja puhkpilliorkester Popsid pidid ruumidest välja kolima.


Tartu Üliõpilasmaja peaks koondama Tartu ülikoolide taidlusrühmi – koore, orkestreid, teatreid ja tantsijaid. Üliõpilasmajja ehk Sõbramajja Kalevi 24 aga kõik isetegevuslased ära ei mahu ning seal pole neile praegu ka sobivaid ruume. 

Kauaoodatud peeglid

Rahvatantsuansambel Tar­batu on Üliõpilasmajas juba aastaid proove teinud. Alguses ülemise korruse kitsukeses saalis, nüüd aga alumise korruse suures saalis, mis tänavu suvel on ka tantsijatele tarvilike peeglite ja tugipuudega varustatud.

Tarbatu kunstiline juht Jaanus Randma on peegleid vaadates väga rahul. «Nüüd muutub see, et tantsijad näevad iseennast ka. Muidu pidi usaldama ainult oma juhendajat, kes rääkis, et on see või teine puudujääk,» rääkis ta.

Randmal jätkus kiidusõnu ka Üliõpilasmaja värskenduskuuri läbi teinud duširuumidele ning saali tantsijasõbralikule puitpõrandale. Nii suurt tantsijatele sobivat tammepuidust põrandaga saali Üliõpilasmaja tegevjuhi Kulno Kungla sõnul Tartus naljalt ei leia.

Seepärast ongi Üliõpilasmaja jätnud saali peamiselt tantsijate kasutusse. Nii ei peeta enam ülemises suures saalis tulevikus kursusepidusid ega muid tudengiüritusi. Vaid tudengite kevad- ja sügispäevad saavad loa valitud muusikaüritusteks.

Ent Sõbramaja keldrikorruse pidusaali rentimise võimalus tasub Kungla sõnul üliõpilastel meelde jätta.

Taidlejad räästa all

Puhkpilliorkester Popsid jättis Veski villaga hüvasti juba juunis, et kolida TÜ füüsikahoonesse Tähe tänaval. Kungla sõnul vajavad Popsid kas väga korraliku heliisolatsiooniga ruume või harjutamisaega, mil nende vali mäng teisi taidlejaid ei sega.

Samuti soovivad Popsid ruumi, kuhu nad saaksid oma pillid jätta ega peaks neid kogu aeg endaga kaasas vedama. Praegu on selline ruum Tähe tänava õppehoones küll olemas, kuid ülikooli edasised plaanid hoonega on praegu veel lahtised.

Päris peavarju ja oma tegutsemispaigata on aga Üliõpilasteater, mis Kungla jutu järgi kasutab erinevaid ajutisi prooviruume.

Üliõpilasteatri tarvis on Kungla kinnitusel kaalutud ka TÜ peahoone taga asuvat ülikooli kirikuhoonet, kuid selleteemalised läbirääkimised pole esialgu tulemust andnud. 

Et kõik peamiselt üliõpilastest koosnevad taidlusrühmad Sõbramajja ära mahuksid, olekski tarvis hoonele lisaks üht korrust, selle ehitamiseks aga praegu raha pole. Juurdeehitus läheks Kungla hinnangul maksma umbes 50 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles