Pildid: selline näeb välja Tartus valminud marsimaja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi maja Tartus.
Marsi maja Tartus. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Ekstreemsetes elutingimustes, katastroofipiirkonnas või lausa Marsil kasutamiseks mõeldud end ise lahti pakkiv maja asub homme Prantsusmaa poole teele. Täna õnnestus Tartu Postimehel äsja valmis saanud tehnikaimele pilk peale heita. Rohkem seda maja enam Eestis näha ei saa.

Kuus tonni kaaluv maja on kuus meetrit pikk ning 2,4 meetrit lai. Seal sees on olemas kõik elutagamissüsteemid ja sisutus, mis on kasutatav ka kosmoses. Õigupoolest sai seadeldis oma kosmosevalmiduse tõttu ka nime - marsimaja.

Isepüstituv maja valmis viie riigi - Prantsusmaa, Austria, Belgia, Tšehhi ja Eesti - teadlaste koostööprojekti SHEE (Self-deployable Habitat for Extreme Environments) raames. Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi teadlased kandsid projektis väga vastutusrikast rolli, sest just nemad mõtlesid välja robotmaja tehnoloogia.

Projekti Eesti-poolse panuse valmimine võttis aega kaks aastat. Maja ise suudab end kokku-lahti pakkida minutitega.

Marsimaja ehitus läks maksma üle poole miljoni euro. Esmaspäeval asub seadeldis teele Prantsusmaa Strasbourg'i poole. Seal töö temaga jätkub ning päris valmis peaks kõik saama aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles