«Lumekuninganna» külastab lastehaiglat

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeriku kooli Lumekuninganna-muinasjutu peategelased Kaj (Fred Virve) ja Gerda (Eva Maria Hanson).
Veeriku kooli Lumekuninganna-muinasjutu peategelased Kaj (Fred Virve) ja Gerda (Eva Maria Hanson). Foto: Signe Varendi

14. jaanuaril kell 12 mängivad Veeriku kooli lapsed oma jõulunäidendit «Lumekuninganna» Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku väikestele patsientidele ja nende vanematele.

Näidendi lavastas kunsti- ja käsitööõpetaja Reet Tallo, kes on Veeriku koolis kaksteist aastat igal talvel ühe tuntud muinasjutu lavale toonud.

Õpetaja Tallo ütles, et kui näidend valmis saab, siis käivad nad sellega alati lastehaiglas ja mõnes asenduskodus, et rohkem inimesi saavutatust rõõmu tunneks.

Reet Tallo lavastused on Tartus kuulsad selle poolest, et ta haarab lisaks näiteringi õpilastele kaasa võistlus-, sõu- ja rahvatantsijaid, võimlejaid, akrobaate, lauljaid ning pillimehi. Tänavune «Lumekuninganna» kanti ette koguni 218 õpilase poolt.

Reet Tallo meenutas, et ühe korra on ta Lumekuninganna lugu juba lavastanud, just siis kui Veeriku kooli tööle tuli. Nüüd on aega mööda läinud ja uued lapsed peale kasvanud. Vahepealsetel aastatel mängiti Nukitsameest, Tuhkatriinut, muinasjutte «Väike merineitsi», «Kaksteist kuud» ja teisigi.

«Mulle meeldib väga see ühtse kollektiivi tunne, mida üks nii suur ettevõtmine  koolis roob,» rääkis ta. «Minu eesmärk on näidata kõiki lapsi. Ka neid, kes tantsivad, võimlevad, mängivad pilli või laulavad.»

Õpetaja Tallo kirjutab loo valmis tavaliselt oktoobris, kostüümid õmmeldakse ise või laenatakse teatrist. Lugu ei ole kunagi puhas klassika, vaid seal näeb ka moodsa aja märke ja kuuleb slängigi.

«Me arutame üheskoos kõik läbi ja lapsed jagavad samuti oma ideid,» rääkis ta. «Lumekuninganna-loos kraaksuvad varesed näiteks räpikeeles, vanaemal on nutitelefon ning jälitustegevusse haaratakse teleekraanilt tuttava Kättemaksukontori tegelasi. Meid aitab samuti emakeeleõpetaja Kristel Kruuse.»

Lastehaiglasse «Lumekuninganna» eeloleval kolmapäeval täies mahus muidugi ei mahu. Seal esitavad õpilased vaid sõnalise osa koos lihtsamate laulu- ja tantsunumbritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles