Põnnihoid kolib kooli juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuste koolimajast paarisaja meetri kaugusel elavad 2,5-aastased kaksikud Eliisabet (vasakul) ja Katariina Leiger alustasid lasteaiateed veel kooli ruumides, kuid kolivad novembris aknast paistvasse lasteaiahoonesse.
Kuuste koolimajast paarisaja meetri kaugusel elavad 2,5-aastased kaksikud Eliisabet (vasakul) ja Katariina Leiger alustasid lasteaiateed veel kooli ruumides, kuid kolivad novembris aknast paistvasse lasteaiahoonesse. Foto: Margus Ansu

Et kõik Kambja valla mudilased saaksid mängida ja õppida kodule lähedal, valmivad veel sel sügisel Kuuste põhikooli juures uued lasteaiaruumid.


Kaks lasteaiarühma mahutav juurdeehitis kerkib kooli külge, kus üks lasteaiarühm on tegutsenud juba 2007. aastast. Vallas on aga ammu vajadus rohkemate aiakohtade järele, sest ka läinud sügisel Kambja lasteaias Mesimumm avatud lisarühm ei suutnud kõiki põngerjaid ära mahutada.

Elu koondub Kambjasse
«Kui kolm aastat tagasi Kuustes lasteaeda polnud ja lapsed sealt Kambjasse lasteaeda käisid, ei tahtnud nad ka enam Kuustesse kooli jääda,» kurtis Kambja vallavanem Ivar Tedremaa elu koondumise üle ühte keskusesse.

«Aga kool on Kuuste kandi süda, me ei taha, et kõik lapsed Kambjasse läheksid,» selgitas Tedremaa lasteaiahoone asukohavalikut. Ka peaks iga laps saama käia lasteaias võimalikult kodu lähedal, lisas ta.

Just kodule lähedane asukoht on peamiseks põhjuseks, miks naaberkülas Sirvakul elav Jaanika Solmann üleeile sammud Kuustesse seadis, et aiakohtade avaldused sisse anda.

«Saime tegelikult minu 2,5-aastasele tütrele juba augustist Tartusse lasteaiakoha, aga nüüd avastasin, et siin on palju parem variant,» jutustas Solmann. «Tartusse oleks olnud tülikas käima hakata – 20 kilomeetrit sõita, laps väsib ära.»

Nii jääb tüdruk koju novembrini, mil Kuuste lasteaiaruumid valmis peaksid saama. Ootamisest pole naise sõnul hullu, sest ta on niikuinii kodus kaheksakuuse pojaga, kelle ta samuti tuleva aasta sügiseks lasteaiajärjekorda pani.

Lapsevanemate huvi on Kuuste kooli direktori Rein Härmoja hinnangul suur: uue rühma avamist ootavad pik­ki­silmi 15 poissi-tüdrukut ning 2011. aastaks on juba laekunud kaheksa ja 2012. aastaks kuus avaldust.

Järjekorda ei jää
«Kui me 2006. aastal lasteaiakohtade loomisega alustasime, siis oli kõhe tunne, kas siia üldse lapsi tuleb, kuid see kartus on olnud täiesti alusetu,» jutustas Härmoja, kelle sõnul läksid toona ette nähtud 18 kohta nagu soojad saiad.

Uutesse ruumidesse kolib lisaks värskelt avatavale rühmale ka juba olemasolev 21 lapsest koosnev lasteaiapere. Praeguses liitrühmas olid koos igas vanuses lapsed.
Nüüd saavad uue hoone esimese korruse enda käsutusse 2–4-aastased ning 5–7-aastased kolivad teisele korrusele.

Kuigi ühtegi last vallas enam aiajärjekorras pole, jäävad lasteaiatubadeks kohandatud kooliruumid tagavaraks, et edaspidi saaks vajaduse korral veel ühe rühma avada.
Kuuste lasteaia ehitamine läheb maksma ligi 6 miljonit krooni, millest 5 miljonit saadi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.

kas teate

Kambja lasteaiad
• Kambja lasteaia Mesimumm seitsmes rühmas käib üle 140 lapse.
• Kuuste koolis töötab 21 lapsega liitrühm, novembrist tuleb rühma jagu kohti juurde.
• Plaan on avada aiarühm  Unipiha algkooli juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles