Rõngu kooli saaga jätkub

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sama nukralt tühjana seisab Rõngu keskkool veel ka 1. septembril.
Sama nukralt tühjana seisab Rõngu keskkool veel ka 1. septembril. Foto: Andres Ehrenpreis

Õpihimulised lapsed ei pääse septembriski Rõngu koolimajja, sest valla ja ehitusfirma kemplusele ei paista lõppu tulevat. 


Rõngu vallavanem Priit Pra­mann tunnistab, et koolimaja ehitus on sama kaugel kui kuu aega tagasi ehk midagi pole selle aja jooksul tehtud. «Praeguseks (kolmapäevaks – toim)  pole veel ehitama hakatudki ning ehitama saab hakata ainult ehitaja,» ütles ta. Pramann kahtleb, kas kool kompromisskokkuleppes märgitud 15. septembriks valmis saab.

«Saan aru, et ehitusfirma takistuseks on raha puudumine,» üritas Pramann leida põhjust, miks firma KR Priit ehitust ära ei lõpeta. Ent vallavanem möönab, et lepingu järgi peaks ehitajal endal olema raha, millega ehitus lõpuni viia.

Pakkumisi ei tulnud

Pramann lisas, et Rõngu vallal pole praegu piisavalt raha, et firmale ettemakseid teha. Kuna ükski pank Rõngule kolmapäevaks laenupakkumist ei teinud, ütles Pramann, et vald teeb uue hanke.
Seda, millal kool lõplikult valmib ja lapsed sinna õppima pääsevad, Pramann öelda ei söanda.

Ta tunnistab, et nii vallavalitsus kui ka -volikogu loodavad, et kool saab valmis veel tänavu. «Kui vald ja ehitusfirma omavahel kokkuleppeid ei saavuta, siis võib ehitus venida veel tont teab kui pikaks,» rääkis Pramann.

Vald ei taha Pramanni sõnul ASiga KR Priit lepingut lõpetada, sest selle järgi on KR Priit võtnud kohustuse ehitus lõpule viia. «Ning praegu on hobuseid keset sõitu vankri ees keeruline vahetama hakata,» rääkis ta.

Sellele lisandub ka punkt, et kui vald töölepingu lõpetab, nõuab ehitusfirma tehtud tööde kinnimaksmist. Pramann aga toonitab veel kord, et seda võimalust vallal praegu pole.

Ehitaja ootab raha

Firma KR Priit juhataja Peeter Kroonberg pole samuti kindel, kas kool 15. septembriks valmib. Hilinemisel ootab ehitusfirmat kahe miljoni krooni suurune trahv ning kaob õigus nõuda teise ja kolmanda osamakse summat, milleks on 1 757 243 krooni.

KR Priit pole nõus trahvi maksma, sest Kroonbergi meelest rikuvad mõlemad pooled lepingut.
ASi KR Priit peamiseks takistuseks ongi rahandusministeeriumi vallale määratud trahv, mille tõttu Kroonberg kahtleb, kas vald tehtud tööde eest maksta saab. «Vald nõudis, et ehitagu meie valmis, kuid kusagil ei kajastu, kuidas maksmine toimub, kui vallal pole raha,» selgitas Kroonberg.

Juuli alguses andis rahandusministeerium loa tehtud tööde refinantseerimiseks, ent seegi ei tekitanud Kroonbergis kindlustunnet. «Kuidas saab pank sulle laenu anda, kui sul on mingi meeletu trahv seljas?» küsib ta. «Ükski pank ei tee sulle pakkumist ju.»

Kroonberg tunnistab, et AS KR Priit oli nõus esimeses kompromisslepingus märgitud hoone üleandmiskuupäevaga 20. augustil, sest ta ei teadnud veel, kui suureks trahvisumma osutub. «See on ilmselge: kui trahv on nii suur, et vallale laenu ei anta, ei ole meil võimalik edasi ehitada, kuni leitakse muud rahastamise võimalused,» selgitas Kroonberg.

kas teate

Häda koolimajaga
• KR Priit pidi Rõngu koolimaja valmis ehitama mullu 31. detsembriks.
• Rõngu vald kohustus firmale KR Priit tasuma 29 747 948 krooni.
• Probleemid said alguse mullu sügisel, kui Rõngu vald rikkus rahandusministeeriumi hinnangul koolimaja ehitajaga lepingut sõlmides valla- ja linnaeelarve seadust.
• Ministeerium otsustas valda trahvida 12,3 miljoni krooniga, mille tasumiseks peetakse igal aastal Rõngule tehtavatest eraldistest kinni 5%.
• Esimene kompromisskokkulepe valla ja ehitusfirma vahel sõlmiti tänavu 4. juunil, seal seisab, et AS KR Priit on kohustatud hoone vallale 20. augustil üle andma.
• 29. juulil sõlmitud kompromisskokkuleppes on üleandmiskuupäevaks märgitud 15. september.
• Rahahädas vald soovib võtta laenu, kuid seni pole pakkumist teinud ükski pank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles