Suusahullud korraldavad tuuri

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de Suusahullud peeti hoolimata vähesest lumest ka möödunud aastal, esiplaanil trotsib tõusu Tuulika Mölder.
Tour de Suusahullud peeti hoolimata vähesest lumest ka möödunud aastal, esiplaanil trotsib tõusu Tuulika Mölder. Foto: Meelis Palover

Reedel, laupäeval ja pühapäeval saavad suusatajad ennast proovile panna, sest Tartus ja Otepääl leiab aset Tour de Suusahullud. Võisteldakse nii sprindi- kui ka pikematel distantsidel.

MTÜ Suusahullud esindaja Andres Laur selgitas, et ürituse Tour de Suusahullud idee sündis juba 2010. aasta sügisel ja oli inspireeritud populaarsest suusavõistlusest Tour de Ski. Lauri sõnul oli korraldajate eesmärk teha Eestis esimest korda mitmepäevane suusavõistlus harrastussportlastele.

Tuuri esimene etapp on alati olnud lühidistants ja seda on olenevalt lumeoludest üritatud korraldada Tartu Tähtvere spordipargis. Ka tänavune esimene etapp on vähemasti praegu nõnda planeeritud. Laurile meenus, et kord tuli lumevaese ilma tõttu midagi muud välja mõelda. «Tour de Suusahullude teisel hooajal olid lumeolud nõnda kehvad, et proloog toimus Aura veekeskuses ning sõiduviisiks oli ujumine,» rääkis ta.

Laur kinnitas, et Suusahullude klubi korraldatav Tour de Suusahullud peetakse iga ilmaga ja olenemata sellest, kas lund on või ei.

Tour de Suusahullude teisel etapil tuleb klassikalises suusatehnikas läbida pikem distants. «Mitu aastat sõitsime teisel päeval Käärikult Otepääle, mis oli Tartu maratoni nii-öelda väiksem vend ja hea ettevalmistus selleks,» kirjeldas Laur. Kehvemates lumeoludes on korraldajad maratonidistantsi asendanud pika jalgsimatkaga Käärikul Kekkose rajal või mõnel muul matkarajal.

Viimasest etapist rääkides meenusid Laurile eredaimad hetked esimesest aastast, kui Tour de Suusahullude finaal toimus teisipäeva õhtul Vooremäel. «Ainukesed valgusallikad rajal olid kuu ja küünlad, tõusumeetreid kogunes kolmekilomeetrilisel rajal üle saja,» jutustas ta. Laur märkis ära ka 2013. aasta finaali, kus naised pidi ühe korra ja mehed kaks korda läbima kurikuulsa Tehvandi tõusu.

Tuur paneb pingutama

Talent Plasticsi planeerija Liis Veeroja võtab tuurist osa juba kolmandat korda. Ta naudib seda, et üritusel saab enda taset teiste harrastussportlaste omaga võrrelda ja nendega võistelda. Ennekõike läheb ta tuurile teise etapi ehk suusamaratoni pärast. «Mis saaks olla toredam kui laupäevaõhtu Eesti raskeimal suusarajal koos sõpradega?» nentis ta.

Hoolimata lumevaesest talvealgusest on Veeroja harjutanud omajagu. Ta leiab, et kui pisut otsida, siis saab kindlasti kuskil lumisel rajal tuhiseda. «Näiteks olen käinud Otepääl, Mammastes, Jõulumäel, kus on kunstlumega kaetud rajad, ja vahepeal ka Tallinnas, Tartus ja Haanjas. Kokku olen suusatanud umbes 400 kilomeetrit,» tõdes ta.

Veeroja on enne tuuri algust ootusärevuses, ta tunneb, et on harjutatud küll, nüüd jääb üle ainult rada rõõmsalt läbida. «Peaasi, et suusk libiseks ja peaks!» lisas ta. Aga Tartu maraton? «Jah, seal olen juba ammu kirjas – see on must be üritus,» ütles ta.

Sõbralik võistlus

Kuna möödunud aastal jäi Tartu maraton lumepuuduse tõttu ära, korraldas klubi Suusahullud 16. veebruaril oma maratoni ning kogus sellega endale palju sõpru. Paljud neist võtavad tänavu osa kolmepäevasest Tour de Suusahulludest.

Ka Veeroja kuulis möödunudaastasel Suusahullude maratonil osalejatelt palju positiivset. «Inimesed olid rahul, et said vaatamata sellele, et Tartu maraton ära jäi, suusatada, eriti rõõmustasid välismaalt siia sõitnud inimesed, kellel reis ikkagi asja ette läks,» rääkis ta.

Andres Lauri sõnul on juba viiendat korda peetava Tour de Suusahullude eesmärk peale mitmepäevase võistluskogemuse pakkuda suusahuvilistele kokkusaamiskohta ja võimalust luua uusi sõprussidemeid. «Oluline osa on kindlasti lõbul ja mängulisusel, kordagi pole mõeldud, et üritus tuleks muuta väga tõsiseks mõõduvõtuks,» rääkis ta. Laur lisas, et üritus on hõlmanud lumeoludest olenevalt kolm-neli võistluspäeva Lõuna-Eesti spordikeskustes.

Lauri sõnul on nad püüdnud Tour de Suusahulludele kutsuda harrastussuusatajaid Eesti paljudest paikadest. Tuleval nädalavahetusel selgub, kui palju huvilisi heitlikul talvel kokku tuleb, kuid ootused on suured. «Selle aasta tuuril oleme valmis kindlasti osavõtjate rekordiks, mis ka eelregistreerinute arvu vaadates tundub täiesti reaalne,» nentis ta.

Tour de Suusahullud

* Esimene etapp, proloog, toimub reedel Tartu Tähtvere spordipargi sprindiringil, algab kell 20 ja lõpeb kell 21. Võisteldakse vabastiilis. Läbida võib lõpmatu hulk ringe, aga kirja lähevad kaks paremat tulemust, mis liidetakse kokku.

* Teine etapp, Suusahullude maraton, on laupäeval kell 18. Võisteldakse Tehvandi 2,7-kilomeetrisel valgustatud suusarajal. Kavas on kaks distantsi – 13 ja 30 kilomeetrit. Rajad läbitakse klassikalises tehnikas klassikalise muusika saatel.

* Kolmas etapp, Final Climb, leiab aset pühapäeval kell 11 Väikesel Munamäel. Nagu nimelegi kohane, võtavad osalejad tõusu vabastiilis. Sõit on praegu üles ehitatud nagu Tour de Ski viimane etapp: algul tuleb läbida pikk lausik distants ja seejärel Eesti mõistes mägi ehk lõputõus Väikese Munamäe otsa, kus asub ka finiš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles