Ka koolikoti puhul loeb kaubamärk

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootja teadmata
Hind: 295.90 kr
(vana kaubamaja)
Õhukesest materjalist, seljatugevduse ja polstrita.
Tootja teadmata Hind: 295.90 kr (vana kaubamaja) Õhukesest materjalist, seljatugevduse ja polstrita. Foto: Andres Ehrenpreis

Suur osa peresid peab igal aastal koos teiste koolitarvetega ostma ka koolikoti, sest eelmine on lihtsalt ribadeks kulunud. Ehk oleks siis targem osta kohe kallis kott, see peaks ju aastaid vastu pidama?


Kui internetist otsida, milliseid koolikotte teised on proovinud ja soovitavad, tuleb ikka ja jälle esile Taani firma Jeva nimi. Need kotid olevat kvaliteetsed, ei kulu ning peavad aastaid vastu.

Jeva kotte müüva kaupluse Avanti teenindaja Eveli Norring rääkis, et vanemad tulevad neile juba kindla sooviga osta just selle firmamärgi kott. Üldjuhul on nad kuulnud sellest sõpradelt-tuttavatelt.
Mis kvaliteeti puutub, siis Norringi sõnul on tagasi toodud vaid ühte kindlat mudelit, mis oli valmistatud meie kliimasse sobimatust materjalist, kotid lihtsalt rebenesid.

Mitte kõige ekstreemsemal kasutamisel peaks kott kenasti vastu pidama aga 3-4 aastat. «Pigem tüdinevad just tüdrukud sama kotiga käimisest ära,» muigas Norring.

Jeva kottide hinnad jäävad 600 ja 900 krooni vahele, seega ei ole need kõige kallimad, mida poodidest leiab, aga ka mitte odavaimad. Lisaboonusena on alati kaasas ka sporditarvete kott ja söögikarp.

Väiksematele lastele mõeldud ranitsad on ohtralt polsterdatud seljaosaga, mis peaks iga nurga alt toetama.

Odav trumpas kalli üle
Kui natuke arvutada, siis rahaliselt ei ole eriti vahet, kas osta kallis ja vastupidav või igal aastal odav, erineb vaid korraga väljakäidav summa. Pigem võib odava kotiga isegi niimoodi vedada, et see kestab aastaid, nagu juhtus Trummalite peres.

Linda Trummali peres sirgub kaks kooliealist poega: Robert läheb sel aastal viiendasse, Toomas teise klassi. Vanemal vennal on praeguseks olnud juba kolm koolikotti.

Ema tunnistab, et kotiteema kütab ta päris üles, sest Roberti kottide saaga sai alguse juba esimeses klassis, kui muidu korraliku koti sisu murenema hakkas ja poisi vihikud-õpikud musta puru täis ajas. «Ta puhastas neid igal õhtul, vahepeal pani isegi raamatud kilekoti sisse ja siis sellega kotti,» rääkis Linda Trummal.

Teiseks klassiks osteti kott kiiruga, välimuse järgi, hind jäi 200 krooni kanti. See pidas kenasti vastu kaks aastat, ainsaks vigastuseks jäi väike rebend kuhugi otsa jooksmisest, selle parandas ema ära.
Eelmisel sügisel otsustati pojale aga osta kallim kott. Trummali sõnul vaatasid nad, et oleks korralikud polstrid ja tugevdus, mis toetaks selga, lisaks ka neutraalselt musta värvi. Koti hind oli 600–700 krooni vahel.

Juba septembri lõpus rebenes üks õlarihm, nädal hiljem praksatas katki rihma hoidev plastklamber, siis rebenes teine rihm, läks katki lukk...

Kuigi koti garantii kehtis, oli tšekk kadunud ja ümbervahetamise asemel tuli kotti parandada.
Kokkuvõttes sai poiss kotiga käia umbes kuu aega, ema nõelus järjest katkenud kohti, kuid lõpuks andis alla ning kasutusse võeti uuesti vana laiguline, mis kõlbab siiani ja näeb peaaegu uus välja.
Praegu peab pere veel aru – kas pöörduda tuntud kaubamärgi poole ja osta uus kott juba sel aastal või kasutada vana ja äraproovitut seni, kuni see vastu peab.

Tugevdatud selg
Veel ühe tuntuma kaubamärgi Herlitzi ranitsaid maale toova Anobioni Hulgimüügi müügidirektor Indrek Sildam rääkis, et korralik ranits aitab ära hoida rühivigu, mis pikka aega suure koormuse kandmisel tekkida võivad. Tugev konstruktsioon jaotab raskuse ühtlaselt kogu seljale ega lase raamatunurkadel selga torkida.

«Umbes nagu matkakott, kus on vaja suurt raskust kanda mägimatkal, see ranits on umbes samamoodi. Ranits võib kaaluda rohkem kui lubatud, aga laps ei tunne seda raskust nii väga,» ütles Sildam.

Tema sõnul peaks Herlitzi kotid vastu pidama viis aastat.
Tartu Kesklinna kooli klassiõpetaja Tiina Karri, kes tänavu alustab teise klassiga, rääkis, et peamised mured, mida tema näeb, on kottidel seotud lukkudega, need on esimesed, mis katki lähevad. Rihmade ja sangade rebenemist on vähem.

Karri sõnul on mõnes mõttes väga hea ja mugav, et uutel koolikottidel on ka võimlemiskotid juba juures. «Aga kui ma vaatan neid pisikesi lapsi selle suure koorma all, siis on neist päris kahju,» ütles õpetaja.

Karri ise on lapsevanematel soovitanud valida kott, mis oleks kindlasti tugevdatud seljaosaga, et mingigi osa sellest oleks sirge, mitte pehme nagu tavaliselt seljakotil.

Kotti ostes peab ka arvestama, et esimestes klassides on lapsed oma kotiga hoolsamad ja neil on üldjuhul koduklass, kuhu ranits jätta, kuid vanemas kooliastmes vedelevad need lihtsalt koridoripõrandal.

«Tüdrukud ilmselt hoiavad kotti rohkem, aga poistel parem olgu praktilisem ja tumedam ja piisavalt tugev, et sellele vatile vastu peaks,» soovitas Karri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles