Kunstikoguja Matti Milius hüppas leekide eest aknast alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puiestee tänava sotsiaalmaja teise korruse korter põles seest tühjaks, leegid jätsid tahmaseid jälgi ka hoone seintele. Elanik päästis end, hüpates aknast alla.
Puiestee tänava sotsiaalmaja teise korruse korter põles seest tühjaks, leegid jätsid tahmaseid jälgi ka hoone seintele. Elanik päästis end, hüpates aknast alla. Foto: Margus Ansu

Ööl vastu esmaspäeva Puiestee tänaval linna sotsiaalmajas puhkenud tulekahju jättis peavarjuta Tartu tuntud kunstikollektsionääri Matti Miliuse. Mees päästis oma elu, hüpates teise korruse aknast alla.

Et Milius hüppas alla viie-kuue meetri kõrguselt, sai ta vigastada ning viibib praegu haiglaravil. Korter ise põles seest tühjaks. Kustutusveest sai kahjustada ka alumine korter.

Ülemise korteri elanikud lubati pärast põlengu kustutamist ja ruumide tuulutamist koju tagasi.

Madrats süttis

Põlengust teatasid häirekeskusesse suitsuandurit kuulnud ning kärsahaisu tundnud naabrid ööl vastu esmaspäeva kell 1.12. Päästjate saabudes olid korteri tuba ja esik leekides. Põlesid ka aknaraamid ning klaasid olid purunenud.

Milius ise lamas maja ees ja kiirabi viis kannatanu haiglasse. Tulekahju kustutamine lõppes kell 2.23.

Väga sageli põhjustab selliseid tulekahjusid voodis või tugitoolis suitsetamine ja nii ka sel korral. Leegid said alguse madratsist, vahendas menetlusinspektori sõnu Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo. Ta lisas, et korteris üksi olnud elanik püüdis leeke küll kustutada, kuid lõpuks otsustas ta siiski evakueeruda köögiakna kaudu.

Kui suuri kahjustusi korter täpselt sai ning kui palju võib kuluda raha selle taastamisele, pole esialgu teada, sest täna pärastlõunal oli põlenud korteri uks pitseeritud ning linnavalitsuse töötajad sinna sisse ei pääsenud. Tartu eluruumide teenistuse vanemspetsialist Jaanika Hõim avaldas lootust, et päästeamet saab oma toimingud võimalikult kiiresti tehtud ning töömehed saavad vähemasti korteri aknad kinni panna, et külmal ajal maja kütmisega probleeme ei tekiks.

Linnale kuuluvas kolmekorruselises majas on 26 korterit. Põlenud eluruumid ja kustutusveega kahjustatud hooneosad tahab linn kindlasti ära remontida, kinnitas Hõim.

Suitsuandur äratas

Kunstikollektsionäär Matti Milius ootas täna pärastlõunal Tartu ülikooli kliinikumi neuroloogiaosakonna intensiivravipalatis operatsioonile minekut. Ta ütles, et põletushaavu on väheke jala peal ja opereerimist vajab selg.

Tulekahju puhkemise põhjust ei osanud ta ütelda. Teda oli äratanud millalgi öösel suitsuanduri alarm. Põlengust mäletab ta seda, et kallas ennast veega üle ja hakkas siis leeke kustutama.

Ühel hetkel oli ta seisnud oma korteri aknal teisel korrusel. Järgmine säilinud mälupilt on sellest, kuidas päästjad leiavad ta lumehangest.

Miliuse jutu järgi põlesid ära korteri sisustus ja rõivad, peamiste dokumentide, isikutunnistuse ja passiga läks õnneks, sest need on parajasti vormistamisel. Kõige rohkem on tal kahju sellest, et loetamatuks põlesid raamatukogust lugeda võetud «Kohutav ilu» ja «Euroopa kultuuri ajalugu».

Kunstiteoseid hoiab Milius oma ateljees ja mujal kindlas kohas. Sotsiaalkorteri palangus hävis ainult üks suure kunstiväärtusega foto. Kuigi Milius on teadlik, et teda võib oodata ees elu ratastoolis, loodab ta sellest hoolimata ikka veel asutada oma kollektsiooni põhjal isikliku kunstimuuseumi ehk miliuseumi.
 

Viimased tõsisemad tulekahjud Tartu linnas ja maakonnas

·    Ööl vastu 4. detsembrit põles Tartumaal Meeksi vallas Jõepera külas maha elumaja. Hukkus neli hoones maganud meest.

·    1. detsembri varahommikul põles Tartus Lääne tänaval korter. Elanik sai vigastusi ja vajas arstiabi.

·    10. novembril põles Tartus Kirde tänaval elumaja. Hukkus eakas mees.

Allikas: Lõuna päästekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles