Uue keskuse ehitus toob muudatusi liikluses

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemminkäinen Eesti AS on lõpetamas pinnase väljavedu ning on Aleksandri tänava poolses küljes alustanud põhja katmist killustikuga. Samal ajal on uue keskuse peatöövõtja alustanud maa-aluste seinte hüdroisolatsiooni raketise ehitust.
Lemminkäinen Eesti AS on lõpetamas pinnase väljavedu ning on Aleksandri tänava poolses küljes alustanud põhja katmist killustikuga. Samal ajal on uue keskuse peatöövõtja alustanud maa-aluste seinte hüdroisolatsiooni raketise ehitust. Foto: Kristjan Teedema

Vana kaubamaja kvartalisse rajatava uue keskuse ehitus toob alates 29. detsembrist mitmeid liikluskorralduslikke muudatusi, mis puudutavad eelkõige Aleksandri tänava algust kasutavaid jalakäijaid.

Uut mitmefunktsioonilist keskust hakkab peatöövõtjana ehitama konsortsium AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg koos AS-iga Ehitustrust, kes võitsid Tartu tarbijate kooperatiivi (TTK) korraldatud ehitushanke. TTK juhatuse esimehe Tarmo Pungeri sõnul osales hankel viis pakkujat.

«Kõige lihtsam oleks öelda, et valikul sai määravaks hind, aga kuna kaks pakkujat olid suhteliselt sama hinnaga, siis lõpuks sai tehtud kohaliku mastaabi otsus. Kuna Rand ja Tuulberg ning Ehitustrust on Tartu ettevõtted, otsustasime, et jätame selle leiva Tartusse. Võib öelda, et eelistasime oma küla mehi,» selgitas Punger.

Uue keskuse rajamine läheb TTK-le maksma umbes 50 miljonit eurot. Kui suur on konkreetse ehituslepingu maksumus, Punger ei avalikustanud. «Ma võin öelda nii palju, et praegune ehitusturg on tellijale suhteliselt soodne,» lausus Punger.

Muutub liiklus

ASi Ehitustrust juhatuse liikme Alar Jõgi sõnul hakkab ehitus mõjutama kvartali ümbruse liiklust kõige rohkem Aleksandri tänaval. Linnaga on kokku lepitud, et 29. detsembrist saadakse tänava sulgemise luba ning peale seda kaob Aleksandri tänavalt ära ehitusepoolne kõnnitee ja praegune autode parkimisala.

Jõgi sõnul laiendatakse Aleksandri 1 kortermaja eest kulgevat linna kõnniteed freesasfaldiga viie meetrini, et peale jalakäijate saaksid sealt läbi ka Pallase hotelli ja Hansakeskust teenindav transport.

Osaühingu TTK Investeeringud ehitusjuhi Lembit Kalevi sõnul võib Aleksandri tänava algusesse tekkida väike pudelikael, kuna Aleksandri tänavale saab siis vaid läbi ehitussoojakute ja Hansakeskuse vahele jääva 2,5 meetri laiuse läbikäigu.

«Eks ootamatusi võib tulla, sest see on suur ehitus, aga põhimõtteliselt loodame, et läheb ilma suuremate probleemideta,» ütles Jõgi. Riia tänaval jääb esialgu kõik nii, nagu on ja ka Turu tänaval ühtegi sõidurada ära ei võeta. Soola tänaval hakatakse kasutama ühte sõidurada ehitusmaterjali mahalaadimiseks ja sulgemisluba see ei nõua.

Alt ülespoole

Siiani tehti Riia 2 krundil süvendustöid ja veeti välja pinnast, möödunud nädalal alustati aga juba maa-aluste seinte hüdroisolatsiooni raketise ehitust. «Võib öelda, et kui siiani ehitati allapoole, siis nüüd on peatöövõtja alustanud alt ülespoole tulekut,» sõnas Punger.

Jõgi sõnul on uue keskuse ehitus küllalt keeruline, sest kunagi varem pole Tartus nii sügavale maa alla mindud. «Me oleme viis meetrit allpool Emajõe taset. Lisaks on seal surveline pinnavesi. Keeruline on ka logistika ja hoone maht on väga suur,» lausus ta.

Peatöövõtja esindaja tõdes, et erilist tähelepanu tuleb pöörata tööohutusele. Näiteks Aleksandri tänava pool on süvendi põhi 12 meetrit tänavatasandist allpool. «Piltlikult öeldes on see nii, nagu kukuks neljakorruselise maja katuselt alla,» tõi Punger näite. Ta märkis, et kaevetöödega ollakse liivakivikihis väljas.

Lembit Kalev lisas, et keskuse ehitamisel kasutatakse nelja suurt tornkraanat ning kogu hoone montaaž käib n-ö ratastel.

«Mingit materjalide ladustamispinda meil ei ole ehk kui masin paneelidega tuleb, tõstetakse see kohe paika,» ütles Kalev. Esimene armatuur tuuakse platsile 29. detsembril ning hakatakse ette valmistama põhjaplaadi valamist. Esimese valuni loodetakse jõuda jaanuari keskel.

Valmib 2016

Kuigi keskuse rajamine pole kerge, on Jõgi sõnul tegu huvitava projektiga, mis on igale ehitajale proovilepanek. Näiteks hoone fassaadis kasutatakse seitset materjali, sealhulgas plekk, puit, krohv, klaas, telliskivi, graniit. «Arhitektid on püüdnud tekitada illusiooni, et sa kõnnid erinevate hoonete rühmast läbi,» selgitas Punger.

TTK juht vabandas inimeste ees, kellele ehitus ebamugavusi tekitab. «Kesklinnas ja nii kitsastes tingimustes pole maja võimalik püstitada kedagi segamata. Aga me püüame seda teha võimalikult kiiresti ja loodame, et tulemus on seda väärt.»

Uus keskus peaks valmima 2016. aastal. «Nagu oleme ka varem öelnud, valmivad hoone eri kasutusfunktsioonid kliendi jaoks erineval ajal. Kogu hoone võetakse kasutusele 2016. aasta sügisel, aga esimesed osad 2016. aasta kevadel,» lausus Punger.

Hoonekarp võiks olla koos järgmise aasta suve lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles