Sõbralt Sõbrale kogub Süüria põgenike lastele jõulukinke

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbralt sõbrale kaupluseid ootavad lastele jõulukinke.
Sõbralt sõbrale kaupluseid ootavad lastele jõulukinke. Foto: Erakogu

Sõbralt Sõbrale kauplused koguvad üle Eesti nädala lõpuni Süüria põgenike lastele kingitusi. Kinkija saab ise komplekteerida paki, mis peab mahtuma kingakarpi. Koos lõunanaabritega on eesmärk koguda 3000 kingitust.

Kingituste kogumise organisaator on Läti vabatahtlik organisatsioon Baltic Global Initiative, kes kaasas ettevõtmisse ka Eesti. «Kuna meie ketil on suur võrgustik, olime valmis olema kinkide kogumispunktideks,» rääkis Sõbralt Sõbrale turundus- ja arendusjuht Henri Lehtsaar.

Inimene ise komplekteerib kingituse kingakarpi ning viib selle Sõbralt Sõbrale poodi. Pakile tuleb kirjutada, mis vanuses poisile või tüdrukule on kingitus  mõeldud.

Lehtsaare sõnul on paki väärtus inimese enda otsustada, kuid keskmiselt võiks see jääda kümne euro kanti. Ta lisas, et kauplusemüüjate kätte tuleks anda koos pakiga veel viis eurot transpordikulude katteks. «Kui sellise annetuse võimalus on olemas, on see väga tänuväärne. Muidugi, kui raha ei lisata, teeme seda ise,» ütles ta.

Soovitatav on lastele kinkida pehmeid mänguasju. Mänguloomadest pole mõistlik kinkida koera ja siga, sest neid peetakse sealses kultuuris mustadeks loomadeks. Islami kultuuris pole vastuvõetav kujutada ka inimest, mistõttu pole soovitatav karpi panna nukke. Lapsed vajavad aga ka sooje sokke, mütse ja kindaid. Kinkida ei tasuks kasutatud või katkisi asju. Soovitatav pole karpi pakkida ka šokolaaditahvleid, küpsiseid, piparkooke ja muud toitu.

Tänase seisuga on Tartu kauplustesse toodud kümmekond kingipakki. Lehtsaar ütles, et kui terve Eesti peale tuleb 100–200 pakki, siis on see hea tulemus.

Pakid kogutakse järgmise nädala alguses kokku ja viiakse Lätti, kust need liiguvad jõuludeks edasi Süüriasse.

Ukraina heaks

21.–29. novembrini võeti Sõbralt Sõbrale kauplustes vastu ka abi sõjategevuses kannatada saanud ukrainlaste toetuseks. Lehtsaare sõnul koguti üle Eesti ligi neli veoautotäit riideid ja tekke.

Ta lisas, et praegu sorditakse asju ning järgmisel nädalal peaks pakid Ukraina poole teele minema. «See, et nii palju abi tuli, oli suur üllatus,» tõdes Lehtsaar.

Sõbralt Sõbrale kauplused Tartus

Annemõisas, Annemõisa 8

Salemi kirikus, Kalevi 76

Veeriku Selveris, Vitamiini 1

Aardla Selveris, Võru 77

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles