Pildinäituse keskel ilutseb koopia

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gildi galerii näituseseinal on kesksel kohal tumedas raamis kuulus koopia.
Gildi galerii näituseseinal on kesksel kohal tumedas raamis kuulus koopia. Foto: Margus Ansu

Gildi galeriis on avatud jõulunäitus Eesti kunstnike töödest, nende seas loodusvaateid, akte ja vaikelusid.

Kesksel kohal asub üks suureformaadiline koopia, täpsemalt Eestist pärit baltisaksa kunstniku Julius Sergius von Kleveri maali «Talvine mets loojangu ajal» koopia.

Galerii perenaine Rosalie Pedassaar selgitas, et Julius von Kleveri tööd on tänapäeval ülikõrgelt hinnatud ning paljud, kes sooviksid neid endale, ei jõua neid osta. Seepärast liigubki turul koopiad, mis ongi loodud ainult selleks, et turu nõudlust rahuldada.

Julius von Klever (1850–1924) lõpetas gümnaasiumi Tartus, kunstihariduse sai ta Peterburi kunstide akadeemias. Tema lemmikteemad olid päikesetõusu ja -loojanguga loodusmotiivid ning maastikud, eriti talvel.

Gildi galerii seinal näebki praegu mustas massiivses raamis tööd, mis jäljendab von Kleveri maali «Talvine mets loojangu ajal», mille kunstnik on maalinud 1896.

Küsimuse peale, kes võiks olla koopia autor, vastas Rosalie Pedassaar, et see ei ole teada, kuna autor ei ole end kunagi eksponeerinud, tema eesmärk on olnud vaid tõetruu jäljendamine. Kõnealune von Kleveri koopia on pärit juba 1920. aastaist.

Näituse teiste tööde autorid on aga Hugo Lepik, Jaan Tuuling, Eduard Maaser, Andrei Egorov, Inge Kudisiim, Pille Tammela ja paljud teised.

Rosalie Pedassaar soovitab galeriist läbi astuda eriti neil, kel on jõulukingimure, kuna jõulunäitusmüügi hinnad on soodsamad kui need, mis galeriis tavaliselt. Näitus jääb seinale 7. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles