Luua algkool sulgeb uksed

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikell. Illustreeriv foto.
Koolikell. Illustreeriv foto. Foto: Marko Saarm / Sakala

Praegu õpib Luua algkoolis 19 õpilast, eelmisel õppeaastal oli neid 24. Lähiaastatel prognoositakse õpilaste arvu vähenemist, mistõttu jõuti Palamuse vallas otsusele, et 2015. aasta sügisest tuleb kooli uksed sulgeda.

Tänavu aprillis korraldati mõttetalgud «Palamuse valla haridusasutused täna ja homme», kus oli arutluse all ka algkooli tulevik.

Palamuse vallavanem Urmas Astel märkis, et kooli hoolekogu ja lapsevanemad on kooli sulgemise küsimusega tegelenud kevadest saati. «Protestihääli ei kostnud ja lapsevanemad suhtusid sulgemisse väga rahulikult ja mõistvalt,» rääkis ta.

Palamuse vallas on peale Luua algkooli veel Oskar Lutsu Palamuse gümnaasium, kus on kõik võimalused, et ületulevad õpilased vastu võtta. Vallavanema sõnul pole vallas kahte kooli otstarbekas pidada ja viie kilomeetri kaugusel on kool, kus võiks samuti rohkem lapsi olla.

Astel ütles, et vallas on huvitav olukord: Luua laps käib lasteaias Palamusel, mille järel läheb neljaks aastaks Luua algkooli, viiendasse klassi läheb aga jälle Palamusele. Vallavanem ei näe algkooli kadumises seega probleemi.

Direktor võtab rahulikult

Luua algkooli direktor Imbi Ivask suhtub sulgemisse rahulikult. «Olen paar viimast aastat arvestanud kooli kadumisega ja ka oodanud seda, sest lapsi on meil tõesti vähe ja vald pole koolimajja juba mitu aastat investeerinud,» rääkis ta.

Ivaski sõnul tellis vald uuringud, mis näitasid, et Luua küla ja lapsevanemate huvi kooli vastu on leige. «Palamuse kool on meile väga lähedal ja seal on väga head õppetingimused. See tuli juba uuringust välja, et Luual ei ole otstarbekas kooli pidada,» lisas ta.

Õpetajad töötuks ei jää

Algkooli õpetajad kooli sulgemise tõttu tööst ilma ei jää, neile on kindlustatud töökoht Palamuse gümnaasiumis. Ivaski sõnul töötabki algkoolis ainult kaks põhikohaga õpetajat, ülejäänud käivad tunde andmast teise töökoha kõrvalt.

Luua algkooli tegevus on plaanis lõpetada 31. augustil 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles