Tasuline õpe toob eelarvesse tühise lisa

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikool alustas esmaspäeval dokumentide vastuvõttu avatud ülikooli õppesse, kahe päevaga on esitatud 527 sisseastumisavaldust. Kui palju toob peamiselt tasuline avatud ülikooli õpe alma materi’le raha sisse?


Kord kuus nädalavahetuseti käiva õppetöö ning paindlike sisseastumistingimuste tõttu on avatud ülikooli enamjaolt tasuline õpe atraktiivne just töö- ja pereelu elavatele õppuritele. Odavaim õppetasu avatud ülikoolis on usuteaduse bakalaureuseõppes, kus semester maksab 9050 krooni. Kalleim aga strateegilise juhtimise magistriõppes, kus semestri eest tuleb tasuda 27 500 krooni.

TÜ eelarvestustalituse juhataja Kalle Heina sõnul on tasuline õpe vaid suhteliselt väike osa ülikooli sissetulekutest.

«Teadusülikoolile omaselt sõltub ülikooli elujõulisus palju suuremal määral teaduse rahastamiseks tulevast rahast,» selgitas Hein. Teadusraha tuleb sihtfinantseerimisest, teadusprojektidest ja stipendiumitest, Euroopa tõukefondide toetustest, aga ka riiklikust koolitustellimusest.

Seitse protsenti

Arusaam, nagu ülikool elatukski tasulistel kohtadel ja avatud ülikoolis õppjatest, päriselt paika ei pea. «Tasemeõpe ja avatud ülikooli tasuline õpe moodustavad ülikooli kogueelarvest vaid umbes seitse protsenti,» ütles Hein. See on ülikooli 1,6-miljardilisest eelarvest umbes 112 miljonit krooni.

TÜ poplaarseima tasulise õppe eriala õigusteaduse puhul on raha eest õppijate pealt saadav sissetulek koguni 84 protsenti teaduskonna eelarvest.

Tihti võimaldab see teaduskondadel maksta õppejõududele ahvatlevamat palka ning sisse osta parimaid spetsialiste. Mõnel pool tuleb aga tasulise õppe rahast ülal pidada ka riigieelarvelist õpet, sest riigipoolne rahastamine ei kata õppekoha tegelikku maksumust.

Popp õigusteadus

Augusti alguse seisuga õppis TÜ avatud ülikooli õigusteaduse bakalaureuseõppes 722 tudengit.

Populaarsuselt järgnes psühholoogia 140 üliõpilasega. Õigusteaduse huviliste arvu paisutab tihti suureks ka võimalus õppida TÜ õigusteaduskonna Tallinna osas.  

Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo kinnitusel päris igaüht avatud ülikooli vastu ei võeta.

Vähestele tasuta ehk riigieelarvelistele kohtadele mõnel pedagoogika erialal saab kandideerida üksnes paremusjärjestuse alusel.

Riigieelarve välistele õppekohtadele on kehtestatud lävend, mille ületanud kandidaadid vastu võetakse. See tähendab, et pea kõik tahtjad pääsevad raha eest õppima.

Avatud ülikool
• Õpe käib kord kuus nädalavahetustel.
• Õppetöö on üldjuhul tasuline.  
• Tasuta ehk riikliku koolitustellimuse alusel kohti on osal pedagoogilistel õppekavadel.
• TÜ avatud ülikooli oodatakse dokumente 3. septembrini sisseastumise infosüsteemi (SAIS) kaudu või TÜ peahoones ja Tallinna esinduses tööpäeviti kl 10–16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles