Soome aastapäeva tähistavad tartlasedki

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikko Lagerspetz.
Mikko Lagerspetz. Foto: Peeter Langovits

Soome Vabariik saab 6. detsembril 97-aastaseks. Tavakohaselt korraldavad kohalikud Soome organisatsioonid ja eestlastest Soome sõbrad sel puhul Tartus mitmeid üritusi. Soome Instituudi programmijuhi Juhani Koivuviita teatel on iseseisvusnädala haripunktiks kontsertaktus täna kell 18 Tartu ülikooli aulas, kus peokõne peab Åbo Akademi sotsioloogiaprofessor Mikko Lagerspetz.

Lagerspetzi aastapäevakõne «97 aastat iseseisva riigina Põhjalas» avab laiemalt põhjamaisuse mõistet ehk seda ühiskonnakorraldust, mida vahel on raske mõista neil, kes ise sellises ühiskonnas ei ole elanud.

Tervitustega esinevad Soome suursaadiku Kirsti Narineni ja teiste auväärsete isikute kõrval Tartu Soome kooli õpilased. Aktusele järgneb Turun Karjalakuoro kontsert.

Vana hea kombe kohaselt tänatakse Soome sõdade eestlastest veterane ehk soomepoisse. Nende auks korraldatakse pidulik kohvilaud enne aktust. Aktuse ajal on aulas müügil tänavu ilmunud raamat «Soomepoiste meenutusi», mille on koostanud Harri Kask ja Mauri Koskela.

Tartu ülikooli soome-ugri osakonnas (Jakobi 2) avatakse täna näitus «Elada, unistada, hõljuda – Tove Jansson».

6. detsembril kell 14.02 mängivad Tartu raekoja tornikellad Jean Sibeliuse «Finlandiat». Nii nagu eelmistelgi aastapäevadel, kogunevad kohalikud soomlastest tudengid ja innukaimad Soome sõbrad raeplatsile ühiselt kellamängu kuulama ja Soome Vabariigi aastapäeva tähistama. Oma tervitusega esineb ka Tartu Soome Selts.

9. detsembril kell 18 saavad Jaani kirikus kõik huvilised laulda kauneimaid eesti ja soome jõululaule. Saadab Tartu I muusikakooli sümfoniettorkester Kaido Otsingu juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles