Vanemuine meenutab Helend Peepu tema 100. sünniaastapäeval

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise näitleja ning Tartu omaaegne aukodanik Helend Peep.
Vanemuise näitleja ning Tartu omaaegne aukodanik Helend Peep. Foto: Margus Ansu

Pool sajandit Vanemuises töötanud tuntud näitleja ja laulja Helend Peebu sünnist möödus tänavu 29. juulil 100 aastat. Peebu sünniaastapäeva tähistab teater sel pühapäeval Vanemuise väikese maja ovaalsaalis mälestusõhtuga.


Helend Peebu kutseline teatritee algas 1938. aastal Vanemuise teatri koorilauljana. Töötanud vahepealsetel aastatel näitlejana ka Kuressaares ja Tallinnas, jõudis ta 1946. aastal tagasi Tartusse, vahendas Vanemuise pressiesindaja Ave-Marleen Rei.

Algul töötas Peep ooperisolisti, hiljem ka väga hinnatud ja mitmeid peaosi mänginud draamanäitlejana. Lavalaudadel viibis ta peaaegu oma pika elu lõpuni 2007. aastal.

«Ilma mingi kahtluseta oli Helend Peep fenomen kogu Eesti teatriloos,» leidis Vanemuise draamajuht Sven Karja. Ta lisas, et oma pika eluea ja kestva vormispüsimise tõttu jõudis Peep kaasa teha peaaegu kogu Eesti kutselise teatri senise arenguloo. «Mängida nooruspäevil isetegevuslaval koos Paul Pinnaga ning olla oma viimastes rollides partneriks tänasele Eesti teatrinoorusele.»

Mälestusõhtu kontsertosas esinevad RO Estonia solist Urmas Põldma, vanemuislased Merle Jalakas, Kai Visnapuu ja Made Sõlg. Tekste Helend Peebu sel aastal ilmuvast monograafiast esitab Tanel Jonas, üllatusnumbriga astub üles Helend Peebu poeg, tänane vanemuislane Ao Peep.

Sissepääs kell 16 algavale üritusele on huvilistele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles