Vandaalid lõhkusid Pauluse kalmistul hauaplaate

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kalmistut külastasid vandaalid, kes lõhkusid hauaplaate ning proovisid tiigi jää tugevust lähedalasuvate munakividega.
Tartu Pauluse kalmistut külastasid vandaalid, kes lõhkusid hauaplaate ning proovisid tiigi jää tugevust lähedalasuvate munakividega. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartus Pauluse surnuaiale emale küünalt viima läinud mees avastas, et kadunud oli vanaema hauaplaat. Kohale tulnud politsei leidis sellest vaid paar kildu ja veel kolme hauaplaadi tükid. Paraku pole see tänavu ainus lõhkumine kalmistutel.  

«Vanaema hauaplaadist on alles ainult paar tükki, eks ülejäänud ole seal kõrval tiigis,» ütles esimese advendi õhtul kella seitsme paiku Pauluse kalmistul vandaalitsemise avastanud Rainis Oja, kes on juhtunu üle väga nördinud.

Et kurja on tehtud veel rohkem, avastasid kohale kutsud politseinikud. «Politsei tuli ja hakkas hauaplaati otsides ringi vaatama, varsti nad leidsidki meie hauaplatsi kõrvalt pingi alla pandud killuhunniku,» rääkis Rainis Oja. «Politseinikud ladusid need killud nagu pusle kokku ja selgus, et puruks on pekstud vähemalt neli plaati. Kaks on meie platsi kõrvalt, seal on vaid tühjad alused.»

Juhtub nii mõndagi

Hiljem sai Rainis Oja teada, et killud olid pühapäeva hommikupoolikul leidnud ja pingi alla pannud Pauluse kalmistu töötajad. Tartu linna asutuse Kalmistu Tuigo ja Pauluse surnuaia ülevaataja Silver Pärna sõnul avastas tiigi jääle puruks pekstud hauaplaadid pühapäeva hommikul möödakäija. «Meie töötaja nägi kurja vaeva, et tükid jäält kätte saada, need olid sinna juba kinni külmunud,» rääkis Silver Pärna.

Tema arvates pole kõnealune andestamatu tegu kalmistul siiski klassikaline vandaalitsemine. «Nende plaatidega prooviti tiigijää paksust,» ütles ta. «Nii tehakse meil igal sügisel esimese jääga. Tavaliselt võetakse selleks tiigi kaldast munakive, aga tänavu olid kivid juba kõvasti maasse kinni külmunud, nii läksidki käiku kõige lähemal olnud hauakivid.»

Silver Pärna sõnul ei saa kalmistu sellise teo pärast politseisse pöörduda, seda tuleb teha kahjukannatajal, hauaplatsi omanikul. «Eks need ümbruskonna lapsed olid, aga on üsna lootusetu neid leida,» märkis surnuaia ülevaataja. Ta lisas, et Pauluse kalmistul käivad nagu mänguväljakul oma aega veetmas nii poisid kui tüdrukud, kellel tuleb seal igasuguseid mõtteid.

Sügisel saadi Pauluse kalmistult kätte kolm 11-12aastast tüdrukut, kes mäkerdasid ehitajatelt näpatud markeerimisvärviga kokku mitu hauakuju ja -plaati. Tüdrukute tabaja viis nad koju, võttis aadressid, kuid soditud hauakujude omanikud Silver Pärna teada politseisse ei pöördunud.

Rainis Oja lubas eile seda teha.

Lõhkujaid on igas eas

Politsei on sel aastal registreerinud Lõuna-Eesti kalmistutel kümmekond lõhkumist-laamendamist. Tartu politseijaoskonna vanemkorrakaitseametniku Kert Kotkase sõnul ei saa kalmistul vandaalitsejaid üheselt iseloomustada, nende hulgas on nii noori kui vanemaid.

«Vandaalitsejate karistus sõltub sellest,  mis laadi süüteoga on täpsemalt tegu ja kui suur on tekitatud kahju,» ütles Kert Kotkas. Kui on teotatud surnu mälestust, siis on karistuseks trahv või kuni aasta vangistust. Surnu mälestuse teotamiseks loetakse matuse- või muu surnu mälestamise tseremoonia takistamist, haua või lahkunule püstitatud mälestusmärgi rüüstamist ja esemete vargust hauaplatsilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles