Äike tuli koos suure vihmaga

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihm päästis eile Toomelt valla muda- ja prahivoolu, mis andis Ülikooli ja Jakobi tänaval koristajatele lisatööd.
Vihm päästis eile Toomelt valla muda- ja prahivoolu, mis andis Ülikooli ja Jakobi tänaval koristajatele lisatööd. Foto: Martin Pau

Eile varahommikul algas Tartumaal ootamatu äikesevihm, mis tõi veidi vähem kui kahe tunni jooksul kohati taevast alla pea poole augustikuu pikaajalisest keskmisest sademenormist.



Tõravere meteoroloogiajaamas registreeriti tugeva äikesevihma algus kell 5.35. See tõi kahe tunniga alla 40 mm sademeid. Tartus tuli vihma vähem, 13 mm. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peaspetsialist-klimatoloog Ain Kallis märkis, et sel nädalal on tugevaid hoovihmasid oodata veelgi ning äikest võib iseäranis palju esineda Lõuna-Eestis.

Kallis selgitas, et seesugune suur kogus sademeid on üllatusi pakkuvatele augustiilmadele omane.  

Tänaseks ja homseks lubavad mitmed ilmaennustusmudelid Kallise sõnul vihma nii Ida- kui Lõuna-Eestisse. Väga suurt sademehulka on Tartus oodata täna pärastlõunal, kus EMHI lubab mitme tunni vältel pea 30 mm sademeid.

Suured äikesetormid möllavad Eestis siis, kui näiteks Venemaale saabuvad pärast  põuda Lääne-Euroopast jahedamad ja vihmased ilmad. Nii põrkuvad Läänemere kohal kõrg- ja madalrõhkkond, mis tekitabki äkilist mürtsuga vihma. Venemaal ongi täna-homme oodata paduvihma.

Jahedama õhu pealetung läänest toob Eestisse kaasa temperatuuri languse – päeval on 15–20 kraadi, öösel võib õhusooja olla aga ka alla 10 kraadi. Kallis nimetas seda pigem Eestile omaseks suvesoojaks, mis jõuab siia pärast ebatavaliselt pikalt kestnud kuumaperioodi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles