Kas värvimine meeldib kaktustele?

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Lillepoodides on juba paar nädalat tagasi, nii nagu ka eelmistel aastatel enne jõule, ilmunud müügile pottides kaktusi ja muid lõunamaa taimi, mis on üle värvitud ja mõnel puhul pidulikult sädelevaks tehtud. Nii on aga ju kaetud ka nende õhulõhed. Kas see meeldib taimedele?

Vastab Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna ökoloogia- ja maateaduste instituudi dotsent Arne Sellin:

Selge see, et mitte ühelegi elusorganismile – taimedele sealhulgas – ei meeldi, kui nende kehapinnale mingit nende organismile mitteomast materjali pritsitakse või kleebitakse.

Kaktustele, piimalilledele ja teistele sukulentsetele taimedele põhjustab selline katmine vähem probleeme, sest kaktuste puhul on tegemist lihakate vartega. Nende pinnal on õhulõhesid suhteliselt vähe, neid on väga hõredalt.

On teine asi, kui me võtaksime mingi tavalise taime meie loodusest ja pritsiksime ta millegagi üle. Seda muidugi tehakse lillepoodides lõikelilledega, kuid nad ju ei olegi mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks, nendest elulooma ei saa.

Aga ma arvan, et kaktustele, mis on juuri pidi mullas ja potis, sellest suurt häda ei sünni, nad taluvad seda. Kuid meil ei ole nende käest võimalik küsida, kuidas nad ennast seejuures tunnevad.

See on rohkem esteetika valdkonda kuuluv ilumeele küsimus. Mina isiklikult ei teeks seda ega hakkaks ka kinkima kellelegi sellist taime, mis on säravalt värvitud või litritega kaetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles