Vahuveini jätkus kahe mehe pähe

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Leo Findeisen pesi Tartus Toomel nii oma esiisa kui ka iseenda pead.
Andreas Leo Findeisen pesi Tartus Toomel nii oma esiisa kui ka iseenda pead. Foto: Margus Ansu

Aleksandr Opekušini kavandatud skulptuur embrüoloogia rajaja Karl Ernst von Baeri mälestuseks on kunsti tippsaavutus, mida võib Tartus Toomel turistidele häbenemata näidata. Üks pisike puudus on sellel siiski.

See pisike puudus ilmnes taas kord selgesti siis, kui von Baeri järeltulija Andreas Leo Findeisen külastas oma vanavanavanavanaisa tudengiaja ja ka viimaste eluaastate linna.

Nimelt ei ole vene kujur Opekušin kavandanud massiivse ausamba külge treppi, mida mööda saaksid tänapäeva üliõpilased vahuveiniga kuulsa teadlase pead pestes talle austust avaldada.

Kulus pool tundi, kuni tartlasest kontseptuaalkunstnik Toomas Thetloff leidis toomkiriku varemetest redeli ja tõi selle monumenti piirava sepisaia väravast läbi ning toetas postamendi tagaküljele.

Von Baeri tütretütre pojapojapoeg Findeisen vestles samal ajal pargipuude vilus Raul Sulbiga, kes on Postimees.ee reporter ja ulmealmanahhi Täheaeg toimetaja. Seekord esindas ta aga Eesti Üliõpilaste Seltsi, mille liikmed algatasid embrüoloogia rajaja peapesemise volbriööl aastal 1988.

Viini Kaunite Kunstide Akadeemia kultuurifilosoofia ja meediateooria õppejõud soovis tartlaselt teada, kui tihti ja miks kasutatakse vahuveini tema esiisa pea pesemiseks.

Kui viinlane oli roninud kuju põlvele, avas ta vahuveini pudeli ja suunas joa  pronksjuustele. Seejärel kallas ta pudeli tühjaks oma pähe. Kui ta taas pargiteel seisis ja küsimustele vastas, sumisesid tema pea ümber herilased. Mis see siis nüüd oli – kas performance või midagi enamat?

«Õigupoolest on see eelkõige minu esimene kehaline kohtumine oma esiisa kujuga,» ütles Findeisen. «Aga et ma olen kunstniku ja uurijana kutsutud MoKSi (Mooste Kunsti ja Sotsiaalpraktika Keskus – toim), leidsid mu sealsed sõbrad mulle võimaluse tulla siia, ja ma ütlesin neile: mida te teha kavatsete, teen ma kaasa. Niisiis on see siin ka performance ja tudengirituaali kogemine.»

Viini õpetlane on kutsutud Moostesse, kus alanud nädalal toimub kunsti- ja ideedesümpoosion «Avamaa».

kas teate

Esiisa ja järeltulijad
Vello Kaavere koostatud brošüüri «Die Nachkom-men von Karl Ernst von Baer» (Tartu 1990) andmetel on Karl Ernst von Baer Andreas Leo Findeiseni vanavanavanavanaisa:
• vanavanavanavanaisa Karl Ernst von Baer (1792–1876)
• vanavanavanaema Marie Juliane von Lingen (1828–1900)
• vanavanaema Elisabeth Marie Findeisen (1867–1928)
• vanaisa Leo Otto Wilhelm Findeisen (1894–1961)
• isa Sven Findeisen (1930)
• Andreas Leo Findeisen (1967)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles