Politsei saadab napsised roolikeerajad psühholoogi juurde

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseireid «Kõik puhuvad».
Politseireid «Kõik puhuvad». Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Kopsaka rahatrahvi ja juhiloa äravõtmise asemel suunab Lõuna prefektuur juba paar kuud napsisena autoroolist tabatud juhte liikluspsühholoogilisele koolitusele lootuses, et sellest on rohkem kasu.

Katseprojektina juuli teises pooles käivitatud nõustamisprogrammis on osalenud juba sadakond liikluses patustanut.

Koolitajaile antud tagasisides kinnitavad nad, et on saanud nii alkoholi tarbimise kui liikluse kohta juurde palju uusi teadmisi. Kas ja kuidas järgmise aasta lõpuni vältav projekt liiklusohutust täpsemalt parandab, selgub hilisema analüüsi käigus. Esimene tulemus on aga see, et koolitusel osalenuist mitte ühelgi pole politseiga rohkem sekeldusi olnud.

Koolitusprogrammi politseipoolne eestvedaja Peeter Rehema kinnitas, et liikluspsühholoogilised kursused on mõeldud eelkõige neile, kelle liikluskäitumist on võimalik parandada.

Paadunud liiklusrikkujaid, keda politsei on purjuspäi autot juhtimast tabanud juba mitmeid kordi, programm ilmselt aidata ei saa. Samuti rakendatakse teistsuguseid karistusmeetmeid neile isikutele, kelle joobeks on mõõdetud üle 1,5 promilli, sellest piirist alates tuleb politseil alustada juba kriminaalmenetlust ning inimene kohtusse saata.

Koolitusi aitab Lõuna prefektuuril korraldada maanteeameti tunnustatud liikluspsühholoog Gunnar Meinhard, kelle sõnutsi uuritakse iga uut potentsiaalset koolitatavat enne põhjalikult.

Psühholoogiliste testide abil selguvad inimeste käitumistavad, samuti nende alkoholitarbimise harjumused: kas see on juhuslik, kas tegemist on sõltuvusega või joob inimene nii palju, et see kahjustab tema tervist.

«Võtame koolitusele neid, kes ei vaja kliinilist sekkumist ning kes saavad aru, miks politsei püüab neid mõjutada,» sõnas Meinhard.

Pikemalt loe tänasest Tartu Postimehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles