Tartu linnapildist kaob veel üks kõrge korsten

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol vasakult paistva Ropka vana katlamaja lammutamine algas eelmise nädala keskel, plats peaks puhas olema aasta lõpuks. Vana korsten langeb tuleval aastal.
Fotol vasakult paistva Ropka vana katlamaja lammutamine algas eelmise nädala keskel, plats peaks puhas olema aasta lõpuks. Vana korsten langeb tuleval aastal. Foto: Margus Ansu

Ropka tööstusrajoonis kostab eelmisest nädalast saadik tavapärasest suuremat kolinat, sest Ringtee ääres algas Ropka vana katlamaja lammutamine. Ropka elanikele tuule suunda näidanud korsten on veel püsti, aga mitte enam kaua.

Aastatel 1972–1974 aadressile Ringtee 8 ehitatud Ropka vana katlamaja lammutamist alustati eelmise nädala keskel.  

«Esimesena võetakse seal maha kõige suurem hoone, vana katlamaja,» ütles Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots. «Korstnat veel ei lammutata, see töö jääb hilisemaks, ilmselt uude aastasse.»

Kava järgi peaks plats vanast katlamajast puhas olema selle aasta lõpuks.

Tartlastel pole selle vastu talve ette võetud töö pärast vaja muretseda: samal aadressil valmis kevadel Ropka uus gaasiga töötav katlamaja.

«See on tänapäevane ja tõhus täisautomaatne varukatlamaja,» selgitas Külaots. «Ropka uus katlamaja pidevalt ei tööta, see võetakse kasutusele siis, kui linna teised katlamajad ei suuda külmadega Tartu vajadu-

si katta või nende töö rikke tõttu katkeb.» Uue katlamaja võimsus on 74 megavatti, selle rajamine maksis 8,2 miljonit eurot.

Vana katlamaja ja selle kõrge korstna lammutamisega kopameeste töö Ringtee ääres aga veel ei lõpe: katlamaja ümbrusest on kaugemas tulevikus kaduma määratud ka teised sealsed vanad tööstushooned.

«Põhimõtteliselt saab seal kogu kinnistu vanast puhtaks, jääb ainult uus katlamaja,» märkis Margo Külaots.

Katlamaja ligi 4,5-hektarine kinnistu on jagatud kuueks hoonestusalaks, neist ühe peal on uus katlamaja. Viie hoonestusala maa kavatseb Fortum müüki panna. «Seal on tööstuspiirkond ja näeme, et ka tulevikus võiks seal olla midagi tööstuslikku, Ringtee äärde sobivad uued tööstus- ja ärihooned,» ütles Külaots.    

Ringtee ääres asub vana katlamaja endine kontorihoone, kus praegu on rentnikud. Margo Külaotsa sõnul pole välistatud, et kui mõni teine firma ehitab tulevikus selle asemele nüüdisaegse büroohoone, võib ka Fortum oma kontori Turu tänavalt sinna kolida.

Ka Turu tänaval asuv vana keskkatlamaja sel talvel tartlastele sooja enam ei anna. Et seal asub aga osa Tartu küttesüsteemi töös hoidmiseks vajalikke seadmeid, ei saa Fortum Turu tänava keskkatlamaja veel täiesti maha kanda.

Tulevikus kavatseb ettevõte Turu tänava kinnistust suure osa maha müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles