Tartu võõrustab indiaca tippvõistlust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni SK naiskond (sinistes särkides) lihvis kolmapäeval vormi Ülenurme gümnaasiumi võimlas. Pildil Katri Pärna (vasakul, nr 18) ja Sandra Länts (nr 33).
Elioni SK naiskond (sinistes särkides) lihvis kolmapäeval vormi Ülenurme gümnaasiumi võimlas. Pildil Katri Pärna (vasakul, nr 18) ja Sandra Länts (nr 33). Foto: Margus Ansu

Kevadel selgus, et Tartu saab endale indiaca maailma karikavõistluste korraldusõiguse. Algselt pidi korraldaja olema Šveits, ent kuna Šveits loobus, siis otsustas Eesti indiaca-liit abistava käe ulatada.



«Šveitsi põhjendus oli, et neil pole eestvedajat, kes suudaks üritust korraldada,» kommenteeris MTÜ UnoSport juht Uno Ainsoo. Eestis leidus.

UnoSport võttis alaliiduga koostöös ürituse läbiviimise enda peale. UnoSpordile korraldamisõiguse andmise üks põhjus oli edukas juunioride MK korraldamine mullu Nõos.

«Müttamist on piisavalt olnud,» lisas Ainsoo. «Eelmisel aastal meil sujus kõik suurepäraselt ja nüüd arvatakse, et ka tänavu sujub.»

Tihe konkurents

Registeerimise põhjal on selgunud, et võistlus tuleb tihe. Osalevad kõik viimastel aastatel tooni andnud riigid, nagu Saksamaa, Luksemburg, Jaapan, Šveits ning muidugi ka Eesti. Eeldatavalt natuke nõrgemad peaks olema Poola esinduse võistkonnad.

Kokku on registreerunud 36 võistkonda.

Meesteklassis osaleb 7 võistkonda, naisteklassis 7, segavõistkondi on 8. Seenioride hulgas lööb kaas neli meeskonda, neli naiskonda ja kuus segavõistkonda.
Eesti võtab osa kõigis võistlusklassides, samuti Saksamaa. Eesti ja Saksamaa ongi läbi aegade olnud konkurendid kõikvõimalike tiitlite peale, mida indiaca’s välja jagatakse.

«Kindlad favoriidid meeste seas on Luksemburg ja Saksamaa, ka eestlastel on omad võimalused,» ütles Eesti indiaca-liidu juhatuse liiga ja Elioni SK ridades MKst osa võttev Hendrik Rikand.

Naiskondadest prognoosis ta Eesti ja Saksa naiste tulist heitlust tiitlile. Segavõistkondadest näitas Jaapan viimasel MMil head minekut.

«Eestlastest niipalju, et eriti Ülenurme võistkonnad arvavad, et kui nemad finaalis ei mängi ja esikohta ei saa, siis võib võistlus olla untsu läinud,» rääkis Ainsoo, kelle arvates on selline hoiak hea moodus enese üleskütmiseks. Siiski pakub ta, et kerge ei saa ülenurmekatel olema. Ent võit pole võimatu.

Korraldaja arvamuse järgi mängib Eesti finaalis kahes võistlusklassis. Kuidas see prognoos täkke läheb, selgub hiljemalt järgmisel reedel.

Maailma karikavõistlusi ei korraldata Eestis just tihti. Kui kulukas selline lõbu indiaca puhul on? «Korraldajatele on see puhas andmisrõõm,» ütles Ain­soo. «Tasu on korraldajatiimile see, kui rahvusvahelise in­dia­ca-liidu juhid suruvad pärast võistlusi kätt ja ütlevad, et hästi läks.»

Indiaca’st palju ei teata

Indiaca on spordiala, millest Eestis just palju ei teata. Ei tea (või ei pea) sellest kuigi palju ka rahajagajad. Tänavu sai Eesti indiaca-liit Kultuurkapitalilt vaid näpuotsaga toetust. Hasartmängunõukogu neid võistlusi toetamisvääriliseks ei pidanud.

Samas ei julge Ainsoo öelda, kas maailmas on murdmaasuusatajaid (meil üks paremini rahastatud spordiala) rohkem kui indiaca-mängijaid. Samas on eestlastel ette näidata näiteks kaks hõbedat klubide MMilt 2006. aastal, lisaks muude suurvõistluste medaleid. Nüüd on aeg veel puuduv kuld võita.

Indiaca MK Tartus

• 17.– 21. augustini EMÜ spordihoones

• 17. augustil rahvusvahelise indiaca-liidu kongress ja võistluste pidulik avamine (kl 18.15)

• 18. ja 19. augustil alagrupimängud (mängude algus kl 9)

• 20. augustil poolfinaalid

• 21. augustil finaalid ja pidulik lõpetamine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles