Tartu BMX-rattur pürib Helsingis võidule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile käis Helsingi kesklinnas Narinkkatoril trikiratturite võistluse Stadi Summer Session pargi ehitus.
Eile käis Helsingi kesklinnas Narinkkatoril trikiratturite võistluse Stadi Summer Session pargi ehitus. Foto: Risto Kalmre

Täna Helsingis peetaval Stadi Summer Ses­sio­nil on tartlasel Andres Lainevoolul head võimalused finaali jõuda, miks mitte ka võita.


Tavaliselt Tallinnas peetav suvine BMXi võistlus kolis tänavu erandkorras Soome.

Teadupärast on BMX-ratturite ja rulatajate põhiüritus, talvine festival Simpel Session Saku Suurhallis. Mõnel suvel (ka eelmisel) on korraldajad teinud üritusest suveversiooni. Natuke väiksema, natuke teisele sihtrühmale.

«Kuna tänavu olid meie Soome partnerid asjast väga huvitatud, otsustasime minna seda teed, et teha Summer Session Helsingis – see on ju vaid 80 kilomeetri kaugusel Tallinnast,» ütles võistluste peakorraldaja Mario Kalmre.

Helsingi kesklinnas

Stadi Summer Session leiab aset täna põhjanaabrite pealinnas Narinkkatoril. «Ah ega ma selle peale ei olegi mõelnud,» ütles korraldaja, et ei usu pahaendelist 13. kuupäeva ja reedet võistlust häirivat.

Summer Session tehakse vaid BMXi võistlusena, rulad jäävad kõrvale. Kalmre selgitas, et suveüritus toimub tavaliselt kuskil linna keskuses (Tallinnas tehti see Vabaduse väljakul) tasuta üritusena ja sellisel üritusel viibib ka palju asjasse mittepühendatuid, möödajalutajaid – BMX on laiale publikule lihtsalt arusaadavam.

«Kõrged hüpped ja efektsed trikid on ka rulasõitjatel, aga see on rohkem tehniline ala, seda mõistmaks tuleb rohkem teada,» selgitas korraldaja.

Rada asuti Narinkkatoril püstitama juba kolmapäeva hommikul. Korraldaja hindas rada piisavalt raskeks. «Kui juba ehitada võistluseks rada, on mõistlik see teha natuke raskemaks, kui on võistlejate üleüldine tase,» ütles Kalmre.

Helsingis võib täna Euroopa tippudega kõrvuti näha ka erineva tasemega sõitjaid Põhjamaadest ja Balti riikidest. Kes Tallinna suvistel BMXi üritustel käinud, sel on ettekujutus trikitajate oskustest olemas.

Head võimalused

Võistlejaid peaks kohale tulema 50 ringis, neist paarteistkümmend Eestist. Üks neist, kes kõrgele kohale võib jõuda, on Tartu mees, 19-aastane Andres Lainevool.

«Arvestades, et Lainevool on viimasel kahel talvisel Sessionil, kus võistlustase on tunduvalt kõrgem, olnud finaalis, on tal head šansid,» sõnas Kalmre. «Lainevool on selge finalist.»

Eile ei olnud veel kindel teise tugeva tartlase, Ingvar Neumanni osalemine. «Võib juhtuda, et ma ei jõuagi sinna, mitu teist võistlust on tulekul,» oli Neumann kahtlev.

Stadi Summer Session

• 13. augustil Helsingis Narinkkatoril

• Talvise Simpel Sessioni BMXi kvalifikatsioonivoor, kus selguvad need Balti- ja Põhjamaade trikiratturid, kes pääsevad Simpel Sessionile

• Osaleb poolsada profi- ja harrastusratturit viieteistkümnest riigist

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles