Kahel päeval pääseb tasuta akadeemilise pärandi juurde

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed akadeemilise pärandi sündmused leiavad aset Toomemäel ja Tartu Ülikooli muuseumis.
Mitmed akadeemilise pärandi sündmused leiavad aset Toomemäel ja Tartu Ülikooli muuseumis. Foto: Margus Ansu

Kahel päeval, 16. ja 18. novembril tähistavad Tartu Ülikooli muuseum,  Eesti Spordimuuseum, Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed mitmekülgsete sündmustega akadeemilise pärandi päeva.

16. novembril korraldab Tartu Ülikooli muuseum Esimese maailmasõja aegset akadeemilist Tartut tutvustaid linnaekskursioone.

Kell 11 algaval ekskursiooni tutvustab näiteks ajaloolane Kersti Taal teadusseltse ja nende asukohtasid Esimese maailmasõja ajal.

Kell 13 viib kunstiteadlane Enriko Talvistu huvilisi ringkäigule teemal «Kultuur Esimese maailmasõja ajal ja kus see toimus».

Kell 15 algaval tuuril räägib ajaloolane Janet Laidla Esimesest maailmasõjast ja naiste tulekust ülikooli.

Kõikide ekskursioonide alguspunktiks on Tartu Ülikooli muuseumi fuajee ajaloolises Toomkirikus.

Tähetornis ja spordimuuseumis

Tartu tähetorn tähistab 16. novembril kella 11 kuni 15-ni maailmakuulsa Fraunhoferi läätsteleskoobi 190. sünnipäeva. Mõõdetakse maad ja taevalaotust. Meisterdamistubades saab uurida, kuidas mõõta tähe kaugust ja tähetorni kõrgust ilma mõõdulindita.

Eesti Spordimuuseumis on 18. novembril kell 14 kõigil võimalus osa saada muuseumi peavarahoidja Kaarel Antonsi eriekskursioonist. Juttu tehakse sporditegemisest akadeemilistes organisatsioonides 20. sajandi esimesel poolel.

18. novembril kell 17 avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näitus «Järjepidevus. Tähtteoseid Tartu akadeemiliste organisatsioonide kunstikogudest». 

Botaanikaaias

Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed tähistavad akadeemilise pärandi päeva 18. novembril botaanikaaias. Botaanikaaia kasvuhooned on avatud kell 10 kuni 17-ni. Õppeklassis on avatud väljapanek, mis on pühendatud akadeemik Nikolai Ivanovitś Kuznetsovi 150. sünniaastapäevale – Kuznetsov oli 100 aastat tagasi botaanikaaia direktor ja ülikooli botaanikaprofessor.

Kõik akadeemilise pärandi päeva üritused on tasuta. Ilma piletita pääseb 16. novembril Tartu Ülikooli muuseumisse ja Tartu tähetorni ning 18. novembril Tartu Ülikooli kunstimuuseumisse ja Tartu Ülikooli botaanikaaia kasvuhoonetesse.

Akadeemilise pärandi päeva tähistatakse 18. novembril Euroopa ülikoolide arhiivides, raamatukogudes, muuseumides ning teistes kultuuri- ja mäluasutustes leiduva rikkalikku akadeemilise pärandi väärtustamiseks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles