Tudengiorganisatsioonide kunstikogud tuuakse konventidest välja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jane Lappo teos «Korp! Sakala hoone Tartus» (2009) Korp! Sakala kogust.
Jane Lappo teos «Korp! Sakala hoone Tartus» (2009) Korp! Sakala kogust. Foto: Erakogu

Tartu Ülikooli kunstimuuseum avab harukordse näituse üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest. Publiku ette jõuab valik Emajõelinnas tegutsevatele üliõpilasorganisatsioonidele kuuluvatest maalidest, graafikast ja skulptuuridest.

Näituse eripära seisneb kuraator Kristiina Tiidebergi sõnul selles, et näha saab organisatsioonide erakogudes olevaid töid. «Mitmed välja pandud tööd kuuluvad tänaseks eesti kunstiklassikasse, kuid pole varem avalikkuse ees eksponeeritud,» tutvustas Tiideberg pressiesindaja vahendusel.

Üliõpilasorganisatsioonide valduses leidub nii enne Teist maailmasõda valminud töid kui ka kaasaegset eesti kunsti. Esindatud on nimekad kunstnikud nagu Nikolai Triik, Ants Laikmaa, Eduard Viiralt, Jaan Koort, Kaarel Liimand, Peeter Allik, Imat Suuman jt.

Eksponeeritud tööd pärinevad Eesti Üliõpilaste Seltsi, EÜS Põhjala, korp! Sakala, Eesti Naisüliõpilaste Seltsi, korp! Ugala, korp! Rotalia, korp! Fraternitas Liviensise, korp! Filiae Patriae, ÜS Raimla, korp! Indla, Tartu Kunstimuuseumi ja Tartu Ülikooli raamatukogu kogudest. Näitusel on eraldi tähelepanu pööratud sellele, kuidas teosed korporatsiooni või seltsi valdusesse on jõudnud ning milline on nende tähendus tänaste liikmete jaoks.

Väljapanek «Järjepidevus. Tähtteoseid Tartu akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest» avatakse 18. novembril kell 17. Tartu Ülikooli kunstimuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles