Eesti vanim elanik võttis vastu uue ID-kaardi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elle Mälberg vestles 10. aprillil oma sünnipäevakülalistega.
Elle Mälberg vestles 10. aprillil oma sünnipäevakülalistega. Foto: Margus Ansu

Räpina elaniku Elle Mälbergi juures käisid täna kodakondsus- ja migratsiooniameti ning valla esindajad. Neil oli täita väga auväärne ülesanne. Nimelt oli Mälbergil tarvis vahetada ID-kaart, kuid et hallipäine daam on valla sotsiaalosakonna andmetel Eesti vanim elanik – vanust 107 aastat ja 7 kuud –, ei ole ta just väga liikuv.

ID-kaardi vahetamise põhjuseks oli selle aegumine. Senine oli kehtiv 1. juulini.

Tänavu sügise hakul ilmunud 184-leheküljelises rikkaliku fotovalikuga raamatus «Arstiabist Räpinas läbi kolme sajandi II» on kirjutatud, et viimastel aastatel on vanaproua kaotanud pärast silmaläätse operatsiooni nägemise. Ta näeb ümbritsevat valgelt, küll kontuure eristamata, kuid on sellega rahul, nagu kirjutab raamatu koostaja doktor Vello Padrik.

«Väljas ma enam ei käi, aga toas on mul kõik käe järgi ja ma saan sama hästi hakkama nagu nägija,» lisas Elle Mälberg intervjuus doktorile tänavu aprillis. «Tugitool on mul nii sätitud, et kui istun, jääb selg vastu sooja ahju, ja tugitooli seljatugi on külje peal.»

Tartu ülikooli lõpetamisel 1928. aastal sai ta bioloogiaõpetaja kutse. Õpetajatöö kõrvalt alustas ta paar aastat hiljem eksternina õppimist Tallinna pedagoogiumis. Varem õpitud bioloogiaalastele õppeainetele lisandusid seal teadmised geograafiast, matemaatikast, kirjandusest ja mõnelt teiseltki alalt. Sügisel 1932 asus ta tööle Räpinasse ja siirdus pensionile aastal 1974, kuid oli veel mõni aeg koolitööga seotud.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmeil, mis pärinevad rahvastikuregistrist, on 13. novembri seisuga Eestis 100-aastaseid ja vanemaid elanikke järgmiselt: 100-aastaseid on 52, 101 – 35, 102 – 21, 103 – 15, 104 – 7, 105 – 4 ja 106 – 3. 107-aastaseid on kaks, kellest vanem ja ühtlasi Eesti vanim elanik on Elle Mälberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles