Teatripublik kuulab pimeduses armastuslugu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaija M Kalvet on vaatajate ette toonud seni kuus lavastust, seitsmenda ajal näeb publik peamiselt pimedust.
Kaija M Kalvet on vaatajate ette toonud seni kuus lavastust, seitsmenda ajal näeb publik peamiselt pimedust. Foto: Pille Kannimäe

Täna õhtul tuleb Genialistide klubis esimest korda vaatajate ette lavastus, mille publikule jagatakse silmaklapid ja palutakse ennast valmis panna teistmoodi tajukogemuseks. Viljandi kultuuriakadeemia teatritudeng Kaija M Kalvet toob oma diplomitööna välja lavastuse «Pelleas & Melisande».

Kaija M Kalvet põhjendab sellist visuaalivaba valikut sooviga uurida teiste meelte võimalusi loo jutustamise kunstis ning vajadusega juhtida tähelepanu nägemispuudega inimeste ühiskonda kaasamiseks.

«Ühest küljest on huvitav mängida võimalusega, mis meie tajusüsteemides muutub, kui üks või isegi peamine meeleelund nii-öelda kahjutuks teha, teisest küljest tuleb aru saada, et meie ümber on terve hulk inimesi, kelle jaoks ei ole see mingi mäng, vaid reaalsus, millega iga päev silmitsi seista,» ütles ta.

«Pelleas & Melisande» on belglase Maurice Maeterlincki 1892. aastal kirjutatud klassikaline sümbolistlik tekst («Pelléas et Mélisande»). Sündmustiku keskmes on armukolmnurk, milles tärganud armastus suundub traagiliselt oma vääramatu lõpu poole.

Lavastuses mängivad Kalveti kursusekaaslased – kevadel kooli lõpetava kümnenda lennu tudengid ja teatri Must Kast näitlejad – Liina Leinberg, Laura Niils, Mihkel Kallaste, Rauno Polman, Kaarel Targo ja Kristo Veinberg. Muusikalise kujunduse loob Viljandi kultuuriakadeemia muusikaosakonna tudeng Kaarel Kuusk.

Etendus Genialistide klubis (Lai 37 taga) algab täna ja 16. novembril kell 19. Etendust saab vaadata ka 15. novembril Viljandis ning 21. ja 22. novembril Vaba Lava proovisaalis Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles