Gildi galeriis tuleb esimene oksjon

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstikaupmees Jaak Metsalu tõi nädalavahetusel Gildi galeriisse oksjonikaupa. Kõik seintele ei mahugi.
Kunstikaupmees Jaak Metsalu tõi nädalavahetusel Gildi galeriisse oksjonikaupa. Kõik seintele ei mahugi. Foto: Margus Ansu

Kunstikaupmees Jaak Metsalu ja galerist Rosalie Pedassaar on seadnud avalikkusele vaatamiseks välja 87 kunstiteost ja antiikeset, mis peagi lähevad oksjonile paigas, kus varem pole oksjonihaamer löönud – Gildi galeriis.

Äriühingu Jacob Antiquitas omanik Jaak Metsalu ja Gildi galerii perenaine Rosalie Pe­das­saar on mõlemad kunsti vahendamisega tegelnud pikki aastaid. Põlvamaal talu omav kunstikollektsionäär Jaak Met­salu on aga alles viimasel ajal asunud Gildi galeriis näitusmüüke üles seadma ning toonud siia Egor Madibergi, Efraim Allsalu, Ott Kangilaski ja teiste eesti autorite teoseid.

Nii Metsalul kui Pedassaarel on mõlemal oma kunstipublik, kelle huvid on hakanud Gildi galeriis kokku saama, ning seepärast usuvad mõlemad, et aeg oksjon korraldada on küps.

Rosalie Pedassaar ütles, et tal on koostöö üle väga hea meel, sest pärast kahtekümmet aastat galeriis on aeg järgmine samm astuda.

Oksjonile tulevad peamiselt eesti teosed. «Natuke on ka vene kunsti, aga selle loojad on kõik Eestiga seotud,» rääkis Jaak Metsalu.

Ükski oksjon ei saa hakkama Eduard Viiraltita ja Gildi galeriis on pakkumisel koguni kaks Viiraltit. Üks on «Noor araablane» ning teine «Kunstnik M. Baer raamatuga», raamatu avatult leheküljelt vaatab vastu tiiger. Magus vihje neile kunstigurmaanidele, kelle kirg on koguda Viiralti tiigreid.

Oksjoni kõige vanem teos on 200-aastane. Jutt on Kru­sens­terni ümbermaailmareisi ainetel sündinud graafilisest lehest, mille autor on ekspeditsioonil kaasas olnud joonistaja Wilhelm Gottlieb Tilesius.

Rosalie Pedassaarel on mõne oksjoniteose autoriga lausa isiklik seos. Nimelt on kõige paremini vaadeldavas seinas Tartu kunstnikud, kelles seas on ta enda õpetajaid. Pedassaar osutab Rai­mo Saare aktidele ja Harry Puderselli maastikule.

Tartu kultuurilugu tuletab meelde veel Linda Kits-Mägi loodud «Margus ja Sebastian», kus näeb Linda ja Elmar Kitse poegi.

Oksjon pakub kuut väikesemõõdulist skulptuuri, autoreiks Anton Starkopf, Ferdi San­na­mees, Edgar Viies ja Endel Ta­ni­loo. Ning antiikesemeid, näiteks suured hõbesõled, millest ühe läbimõõt on 21 ja pool sentimeetrit ja kaal 305 grammi. Hõbesõlgede valmistamisaeg jääb 1880. aastaisse ning need on Tartu kullassepa C. Robert Juliuse meistritööd.

Uue omaniku loodavad oks­jonil leida ka 1938. aastal välja antud suur riideköites piibel, ühe Petseri pillimeistri lõõts ning 1930. aastatest pärit firma JungHaus lauakell, mille on kokku pannud Tartu kellassepp Eduard Herbst.

Jaak Metsalu sõnul on Gildi galerii oksjoni korraldamiseks väga hea paik. Ruum on ta sõnul hubane ning kõik eeldused heaks atmosfääriks olemas.

«Tavaliselt Eesti oksjoneile üle kolmekümne inimese ei kogune,» ütles ta. «Me saadame laiali ka personaalseid kutseid. Muidugi tehakse veel kirjalikke pakkumisi ja telefonipakkumisi. Oksjonihaamrit hoiab Jaak Madismäe.»

Jaak Metsalule on see kuues kunsti enampakkumise korraldamine ning Gildi galeriis esimest korda korraldatav sündmus kannab seegi kord tema firmamärki – Jacobi VI.

Oksjonit võib kordaläinuks lugeda siis, kui müüakse ära vähemalt pooled teosed.

Kunstioksjon Gildis

• 22. novembril kell 14 Tartus Gildi 2.

• Oksjonihaamrit hoiab Jaak Madismäe.

• Teoste ja esemetega saab tut­vuda tänasest Gildi galeriis.

• Vaata ka www.jacob-anti­qui­tas.org.
-----------------------------------

Oksjoni pärl on Ants Laikmaa «Taebla»

Oksjoni kõige hinnalisem teos on Ants Laikmaa pastell «Talumaja Taeblas», alghind 6000 eurot.

Pildil on mitu signatuuri. «Ants Laikmaa puhul on mitmeid kordi tööle signatuuri ja pealkirja lisamine küllaltki levinud võte,» on teose sertifikaadis märkinud kunstiteadlane Tiiu Talvistu.

Lehe all paremal on pliiatsiga signatuur «HLaip 1919» ning selle all «Taebla». All vasakul sinise pastelliga raskesti loetav signatuur.

Teada on, et 1917. aastal ostis Ants Laikmaa endale Taebla vallas Kadar­piku külas maatüki ning seal sündis mitmeid eri aastaaegadega vaateid talumajadega. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles