Loodusmajas laiub raba ja kalpsavad kängurud

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matsalu festivalilt režissööridele peapeemia toonud filmi peategelane on känguru.
Matsalu festivalilt režissööridele peapeemia toonud filmi peategelane on känguru. Foto: Kaader filmist

Tartu loodusmajas (Lille 10) saab teisipäeval kell 18 jälgida Austraalia looduse ühe kõige iseloomulikuma looma elu. Seda pakub film «Austraalia loodus 1. Punakängurude riik», mille eest režissöörid Thoralf Grospitz ja Jens Westphalen said äsjasel Matsalu loodusfilmide festivalil peapreemia.

Loodusmaja koordinaatori Anneli Ehlvesti sõnul on selles väga värvikas filmis suurepäraseid kaadreid ja omavahel läbipõimunud tegevusliine.

Samal õhtul tuleb loodusmajas ekraanile ka teine väga hea film «Raba», mis tõi režissöör Jan Haftile samal festivalil «Looduse» kategoorias esimese preemia.

Sood ja rabad pakuvad Kesk-Euroopa kultiveeritud maastikes üllatusi – seal elab palju värvikaid ja veidraidki  liike. Taimed, kes söövad loomi, seened, kes imevad elumahlad taimedest. Filmis saab näha ka rohunepi pulmatantsu ja sookure tibu koorumist.

Nende kahe sügavale süüvinud loodusevaatluse jäädvustusega algab loodusmajas 11. novembrist taas Matsalu festivali filmide Tartu hooaeg.

Ehlvesti andmetel esitati 12. korda toimunud festivalile pisut üle 400 filmi 70 riigist. Juba kaheksandat aastat ulatuvad neist parimad koostöös Tartu keskkonnahariduse keskusega ka nende tartlaste vaateulatusse, kes ise septembris Lihulasse ei jõudnud.

Sel hooajal näidatakse siinses loodusmajas novembrist aprillini iga kuu teisel ja neljandal teisipäevaõhtul loodusfilme, mis jäid festivali tihedale sõelale. Kevadeni on kümme filmiõhtut, kus saab vaadata kokku vähemalt 25 filmi. Ingliskeelsetele filmidele lisatakse sünkroontõlge eesti keelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles