Alkopiirangu tulemine lööks Tartus väikepoode

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui meie poest alkohol välja võtta, võib paari päeva pärast kinni panna, ütles Kuu poe pidaja Mihkel Met­sa. Ruutmeetripiirang seevastu Kuu poodi tema sõnul ei kimbutaks.
Kui meie poest alkohol välja võtta, võib paari päeva pärast kinni panna, ütles Kuu poe pidaja Mihkel Met­sa. Ruutmeetripiirang seevastu Kuu poodi tema sõnul ei kimbutaks. Foto: Kristjan Teedema

Umbes pooled Tartu alkoholi müüvad kauplused on väiksemad kui 150 ruutmeet­rit ja Tallinnas plaanitava piirangu kehtestamine üle riigi võiks mõjutada nende äri.

Tartu ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau ütles, et Tartu ei ole seni kehtestanud alkoholi jaemüügile mingeid muid piiranguid lisaks üleriigiliselt kehtivatele. Tartus müüvad üksikuid veinimarke ka lillepoed või peenemaid napse kirjatarvete kauplused. Pindalapiirangut ei ole. Ühtekokku on alkoholimüügi õigus 135 poel.

Tallinn plaanib kange alkoholi müüki lubada üksnes neis kauplustes, mille üldpind on üle 150 ruutmeetri, see oleks kaks korda enam praegusest pindalanõudest.

Blumenau ütles, et kui Tallinnas kavandatav pindalapiirang üle kanda Tartusse, läheks selle alla umbes 70 poodi. Sealjuures ka väikesed veinipoed või Rüütli tänava õllepood.

Blumenau märkis, et vaevalt mõjutaks alkoholi väljajätmine sortimendist lillepoode, kuid kahtlemata oleks see löök väikestele toidupoodidele, millest Tartus on üksikud veel elus püsinud.«Toome pood, Kuu pood ilm­selt, Rüütli tänava Super Al­ko, Anne tänava Feenoks,» loetles ta tuntuimaid poode, mida võiks piirang puudutada.

Korralduslikult oleks probleem, kuidas üldpinna ruutmeetrid teada saada, sest ehitusregister neid välja ei anna. Siis peaks kõik poed üle mõõtma. «Tohutu töö, kas see väärib seda?» küsis Blumenau.

Diskrimineeriv piirang

Rüütli tänava õllepoe pidaja Karmo Tüür ütles, et praeguses sõnastuses Tallinnas plaanitav piirang teda ei puudutaks, sest esialgu käib jutt kangest alkoholist. Õlu selle alla ei käi, sest piir on 22 mahuprotsendi juures.

«See on asja helge külg,» ütles ta. «Teine külg on, et loomulikult ei ole alkohol kaup nagu iga teine ja selle puhul on müügipiirangud arusaadavad, nagu ka relva- ja tubakakaubandus peavad olema reguleeritud. Kas just ruutmeetripiirang on mõistlik – minu meelest mitte.»

Tüür ütles, et kui piirang seada, peaks see olema universaalne ega tohiks lüüa just väikepoode.

Kellaajapiirang või vanuseläve tõstmine või pühapäeviti müügi keelamine läheks universaalse piirangu alla.

«Mingisuguse konkreetse grupi diskrimineerimine on minu meelest alati halb. Nagu kunagi võideldi putkade vastu, nüüd on siis hakatud võitlema väikepoodide vastu,» rääkis Tüür.

Toome poe juhatuse liige Nataša Bekker ütles, et kui Tallinnas kavandatav piirang saaks üleriigiliseks, peaks loomulikult mõtlema, kas siis on üldse mõtet poodi edasi pidada. «Väikesi poode on niigi vähe, ju siis suurtele poodidele on see kasulik, aga kui palju jääb siis inimesi ilma tööta,» arutles Bekker. «Kui me alkoholi mõni päev ei müü, on kassa kohe väike. Kui pudelikraami liigub, on ka kassat. Pudeli pealt saad juurde euro-kaks, leivapätsilt kümme-kakskümmend senti, see on suur vahe.»

«Mina ikka loodan, et jagub mõistust, et mitte teha sellist üleriigilist piirangut. Ja kui mõelda veel väikeste külapoodide peale,» lisas ta.

Kuu poe pidaja Mihkel Metsa ütles kommentaariks, et juba 25 aastat pole lastud rahulikult tööd teha, iga mõne aasta tagant mõeldakse midagi uut välja, eriti valimiste eel.

«Kui meie poest alkohol välja võtta, võib paari päeva pärast kinni panna,» sõnas ta.

Teisalt ta aga eriti ei muretse. Kuu pood  on küll umbes 30 ruutmeetril, aga koos ladude ja muude abiruumidega tuleks üldpinda üle 150 ruutmeetri.

Mihkel Metsa kommenteeris ka Tallinna plaani pühapäeval alkoholi jaemüük keelata: «Konsulteerisin, pühapäev ei ole meil pikemat aega viinapäev, ei saa võtta, sest peab hommikul tööle minema. Ostetakse vähe, meid see põlvili ei lööks.»

Tartu piiranguid ei plaani

Malle Blumenau märkis, et Tartu praegu küll Tallinna eeskujul alkoholimüügi piiranguid ei plaani.

«Tõesti, meil on alkoholi kättesaadavus hea, aga alkoholi kättesaadavust see pindalapiirang suurt ei mõjutaks,» ütles Blumenau. «Olen ise ka mõnikord lillepoest veini kingituseks kaasa võtnud. See piiraks normaalseid inimesi, mitte neid, kes tahavad juua. Keegi ei lähe ju lillepoest ostma.»

«Lugesin, et Tallinna eelnõu seletuskiri ütleb, et noorte alkoholi kättesaadavust tahavad vähendada. Kas nad just väikepoodidest seda ostavad?» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles